Ju torrare i Bokashihinken ju bättre

Hemligheten med Bokashi är att hålla det så torrt som möjligt i hinken. Svårare än så är det inte!

Men matavfall är oftast en ganska blött historia. Kaffesump, nyskalade potatis, sliskiga rester… Så himla glamoröst är det väl inte men det är som det är.

Man kan göra livet lite enklare och låt maresterna torka upp lite innan de slängs i hinken! Hur man gör spelar ju ingen roll men vi är van att diskbänken ska bli städat och ren och soporna ska vara i sophinken. Lite snygg vill man ju har det.

Jag hittade dessa två grejer hos Ikea för ett tag sedan. Nu har jag lyckats slösa bort kvittot så jag kommer inte ihåg vad de heter och vad de kostade men de fanns i köksavdelningen, rätt nära alla diskhon och skåpdörrar och återvinningsprylar. Den svarta var typ 80 kr och den vita lite dyrare, 140 eller något tror jag.

Den svarta grejen är rätt praktiskt till mycket, men det är skönt att kunna bara skala potatisarna och låta dem rinner av ett tag på plats. Kaffefiltret kan gott sitta där ett tag innan det slängs i Bokashihinken. Räkskal fungerar alltid bättre i hinken om de är någorlunda torra.

Den vita grejen är inte alls dumt eftersom den ena delen har dräneringshål och den andra delen är tätt. Ren och snygg alltså. Säkert bra till mycket annat men just nu pratar vi Bokashi.

Det funkar självklart lika bra med vilken durkslag som helst, man behöver inte köpa nya prylar. Det går även att använda en vanlig blomsterkruka — med dräneringshål och fat om du vill låta innehållet rinna av lite. Här hemma dricker vi kaffe oftast i små prezzokannor, du vet de som man pressa ner kaffesumpen innan man häller upp kaffet (en gammal vana från Nya Zeeland…). Kaffesumpen brukar jag hälla över i en nylon filter efteråt så den kan rinna av i kannan innan den fortsätter in i Bokashihinken.

Det finns säkert en mängd olika idéer, skulle gärna höra vad du gör eller om du har haft problem med lukt i hinken som har blivit bättre av att man låter matresterna torkar upp lite först.

/Jenny

…och en sak till: detta kan man göra oavsätt om man använder kranhinker eller ”gröna hinkar” till sin Bokashi. Kör man med tidningspapper och sådant i hinken blir det klart mindre papper om man dränerar av ordentligt först. Men i kranhinkar vill man ju ha vätskan. Då får man helt enkelt testa sig fram och göra som du tycker själv blir bra. När hinken är full kan man alltid lägga en tidning överst i hinken för att ta upp kondensen under locket. Det brukar blir en klar förbättring!

5 reaktioner på ”Ju torrare i Bokashihinken ju bättre”

 1. Båda heter Boholmen – den svarta kostar 39 kr och den vita 149 kr. Ska köpa den svarta så fort vi kommer till ikea nästa gång – blir nog perfekt hemma i diskhon.

  Har alltid tjatat på sambon att han inte ska använda så mycket hushållspapper som han gör men bara vi kör igång med vår bokashi så lovar jag att han ska få använda så mycket papper han vill så slipper han vara bekymrad över dålig lukt =)

 2. TACK Ann-Charlotte för priserna! Visst är de praktiska?
  Det kommer bli roligt att höra hur det går med sambon och hushållspappret — du får lova att återkomma!!
  Ha det gott och lycka till!
  /Jenny

 3. Annars kan man ju bara sätta ett durkslag i sin vanliga komposthink och tömma durkslaget i Bokashihinken sen…

 4. Hej!
  Nu har jag fyllt en bokashihink. Först luktade det bara syrligt men när den var nästan full började den lukta riktigt äckligt! För att inte tala om vätskan… Finns det något man kan göra eller tänka på när jag fyller nästa hink?

  Trevlig helg!
  Lotta

 5. Hej Lotta! Det låter inte ett dugg trevligt… Det ska inte lukta i hinken (mer än lite syrligt som du hade i början). Vätskan däremot brukar lukta rätt mycket, det varierar lite beroende på vad man ha för mat i hinken. Jag brukar använda en PET flaska med lock när jag tappar av vätskan.
  Men hinken då. Att den börjar lukta beror nästan jämt på att det är för fuktigt, som jag skrev här i bloggen. Har du testat med en tidning överst i hinken? Inte så dumt att pressa ned tidningen ordentligt när du lägger in den, det är bra om matresterna är så kompakt som möjligt. Kolla lite på locket, finns det kondens på insidan av locket eller på väggarna i hinken? Det är svårt att undvika kondens, men tyvärr så är det just kondensen som luktar. Blir tidningen lite blöt efter ett tag har du lösningen, då är det bara att byta ut tidningen då och då så den håller sig fräsch.
  Något jag har märkt själv här hemma är att det är rätt mycket kondens just så här års när man håller på så mycket mer än vanligt med ”riktiga” grönsaker. En hel del blast hamnar i hinken samtidigt och fuktigt blir det ju.
  Men har du gjort allt här och ändå funkar det inte så är det kanske något fel med ströet. Säg till så skickar vi en ny påse.
  Ge inte upp än! Man får testa sig fram lite, men detta kommer att funka jag lovar.
  Trevlig helg själv!
  Jenny

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.