Nu blir det murbruksbaljor i växthuset.

I helgen slängde jag ut precis allting i växthuset. Och hämtade hem en hel hög murbruksbaljor. Nu ska det blir fart i odlingen därinne!!

Tio stycken blev det, var och en 90 liter. Fyra stycken på vänster sidan och sex stycken på höger sidan kant-i-kant på långsidan.

Just dessa köpte jag på Fixer här i stan, 130 kr styck eller något sådant. Det finns mindre baljor, 65 liter, som kostar 80-90 kr styck, jag köpte även några stycken av dem att ha som blomsterlådor vid huset.

I mitt huvud ser allt detta ut som en oasis med oändligt mycket fina tomater och gurkor (och melon? kiwi? vindruvor även?). Men i verklighet ser det ut lite mer som arbetsplats just nu. Så här har jag tänkt i alla fall…

Första steg var att rada upp allihopa och fyll på ett lager med lecakulor. 5-10 cm eller så. Jag har inte gjort några dräneringshål än och är inte säkert att jag kommer göra det men gör jag det så borrar jag dem nog på sidorna, precis i nivå med lecakulorna. Orsaken är att jag vill ha så bra underbevattning som möjligt och ta vara på all näring som finns i lakvattnet. Jag hade funderat på att lägga en filt över lecakulorna innan påfyllning med jord men bestämde mig för att inte göra det. Rötterna kommer förhoppningsvis att söka sig ned i lecakulorna, de som vill.

Nästa steg: Ett tunt lager med jord (köpjord, billiga säcker från Coop). Sedan tre stycken biopåsar med Bokashi i varje balja. 20-30 liter totalt kan jag tänka mig. Biopåsarna tog jag bara för att det var vad jag hade till hands, självklart spelar det ingen roll hur Bokashin ser ut. Påsarna hackade jag upp ordentligt och spred ut ”smeten” lite grovt.

Sedan fick varje balja ett par hinkar med ”riktig jord” från min jordfabrik i trädgårdslandet. Vanlig matjord alltså fullt med Bokashinäring från förra sommaren. Och sjukt många maskar! Trivs maskarna i de nya baljorna kommer de verkligen att hjälpa till.

Sedan blev det en säck till med jord till varje balja. Nu börjar det liknar något (och det var dags för en öl kan jag säga). Jag klippt upp jordpåsarna och la dem över baljorna för att minska avdunstningen. Nu funderar jag även om jag ska lämna de kvar och planterar tomaterna i ett hål i plasten. Vad tycker ni?

Något mer vi ska testa är bevattning i växthuset. Bertil kom hem med en jättefin automationsgrej mitt upp i allting och vi har kopplat den till sommarvattnet vi får från sjön. Sedan till en svettslang eller vad det nu heter som ska draperas över alla dessa baljor. Det vore ju jätteskönt att kunna åka iväg några dagar på sommaren utan att behöva ha vattningshjälp till allting. (Och sedan är det lite roligt med sådant pyssel).

All-in-all ett jättespännande projekt tycker jag! Underbart att ha det så rent och ”produktionsmässigt” i växthuset — hoppas bara allt växer bra nu! Men sedan blir det så himla enkelt när hösten väl kommer och jag kan gräver ned en ny omgång med Bokashi i baljorna. Kanske byter ut en del av jorden men åndå. Tänk att komma in i växthuset till våren och allt är klart! Bara att tvätta och kör igång med planteringen!

Potatis på gång i de för-detta tomathinkarna. Får se om det blir något till midsommar!

 

12 reaktioner på ”Nu blir det murbruksbaljor i växthuset.”

 1. Hej Jenny!
  Det ser ju verkligen super ut!! Även här är växthuset igång! Än så länge har jag diverse stora keramik krukor, men de börjar falla isär (efter 10 – 20 år)… För nästa år ska jag kommer ihåg tippsen med murbruksbaljorna!!

 2. Hej Anja! De fungerar jättebra så här långt, så himla enkla och bra. Rekommenderas!!
  Kram! Jenny

 3. Varför möglar min bokashi? den dya jag just köpt, hällt upp i en stor plåtburk, med tättslutande lock, har endast öppnat burken 3 gånger och tagit en skopa bokashi, och så fjärde gången var all bokashi möglig!
  Nästa påse sprättade jag bara upp lite och förslöt den med ett frysklipps och ställde in i diskbänksskåpet.

 4. Hej Elisabeth! Vi hade en batch Bokashi i vintras som var lite för blöt, den har inte hållit lika bra som det skulle har gjort. Om du mailar mig på info@bokashi.se så ersätter vi dem. Tråkigt att det blev så här men det är inte alltid så lätt att ha med levande varelser att göra!
  Förvaring i en plast eller glas burk är bra (är lite osäkert på plåt), helst inte för stor — ska vara så luftfri som möjligt. Under diskbänken är bra bara den inte är för nära varmvattensröret. En vanlig köksskåp går oftast bra! Men vi hörs! /Jenny
  ps är det någon annan som har haft samma problem hör av dig till oss via mail, vi vill ju att detta ska funka så bra som möjligt för dig.

 5. Hej!
  Ja, det var ingen vidare bokashi den där blöta. Luktade mer i hinken också än den första omgången som jag köpte i höstas. Sist köpte jag fem påsar och har inte gjort av med mer än 1 1/2 för det var inget kul när det möglade. Tappade liksom sugen.
  Annars kom jag på en fiffig ide´. Var gör man av alla ogräs när man inte vill slänga dom i en öppen kompost – det blir väl nya maskrosor och kirskål av det, och förresten komposthög över huvud taget uppmuntrar ju bara sniglarna. Så – stoppa ogräs och gräsklipp i en hink varvat med bokashi och papper och sen bara gräva ner det på lämpligt ställe efter några veckor. Borde väl gå bra? Det går ner väldigt mycket ogräs i en hink om man trycker ihop det.
  Vad tror ni.
  Helena, koloniodlare.

 6. Jag tyckte det lät som en bra ide så igår stoppade jag ner en massa ogräs och Bokashiströ i en svart plastpåse och la bredvid mina pallkragar, visserligen var det lite vitmögel i ströet men jag hällde på lite extra. Återkommer om ett par veckor när det legat till sig!

 7. Hej Helena! Klart vi ersätter dem…tråkigt att det blev så här med ströet. Men visst kan du använda det ströet som är kvar i rabatterna och komposten. Det funkar fortfarande men är nog lite för svag för hinken.
  Riktigt bra idé du hade! Ogräs Bokashi…:-) Klart det funkar och det känns skönt att ta hand om alla resurserna så gott det går. Vem vet, kanske man blir glad för all kirskål så småningom! Akta bara fröna. Några tycker fröna blir ”inaktiverade” eftersom det är så surt i hinken. Men jag vet inte, jag litar inte riktigt på det.
  Och Emma! Lycka till med ditt påsprojekt! Blir nog superbra! Återkommer gärna med hur det gick!
  /Jenny

 8. Påsarna har jäst i dryga 2 veckor och det luktade som det ska göra, lite syrligt och jäst, har nu grävt ner hälften i komposten och hälften i nästa års odlingsbädd. Ska kolla om ett par veckor hur det ser ut, om det blivit jord, men det verkar fungera precis som vanligt, inte helt oväntat kanske. Och om det börjar växa kirskål i komposten så borde jag rensat bort rötterna… hoppas inte!

 9. Hej. Undrar om det funkar med bokashi till vanlig trädgårds kompost? Typ gräsklipp i en tunna och bokashi? Tacksam för svar!

 10. Hej Edit! Bokashi funkar bra i en vanlig trädgårdskompost, om det är ett öppet kallkompost så är det bra att lyfta en del av komposten med grepp och tömma hinken i mitten någonstans. Då kör man igång komposten inifrån och förhindrar flugor från att hitta till matresterna.
  Gräsklippet skulle jag nog använda direkt i trädgården, känns för värdefullt att kompostera! Man kan använda rätt mycket genom att lägga det runt växter, under buskar till och med under träd som även behöver lite näring ibland. Tomater älskar gräsklipp! Det gör potatis med och de flesta andra köks- och prydnadsväxter. Tycker du att det ser skräpigt ut i rabatten kunde man kanske lägga det på hög någonstans (eller i en säck eller tunna som du sa) och sprida ut det på hösten — maskarna kommer att jobba på under vintern! En tunna/säck är inte så dumt heller om du har snigelproblem.
  Något jag har gjort som jag tycker funka väldig bra är att ställa en mindre, bottenlös, tunna mitt i landet eller en odlingslåda. Den avkapade botten fungera som lock (med ett sten på). Där kan man tömma bokashihinkar och lite trädgårdsrens direkt, lite papperskräp om man vill. Näringen som lacker ut tunnan kommer direkt ner i odlingsbädden och maskarna hittar in samtidigt. En minikompost, helt enkelt, fast mitt i odlingen.
  Men lycka till — skulle gärna höra hur det går för dig!
  /Jenny

 11. Helena Meurling
  Hej! Är nyfiken på din idé om ogräs och bokachi varvat och som du sedan skulle gräva ner… Hur har det gått ? Har så mycket rotogräs rens, skulle vara kul om det kunde användas och bli jord

 12. Hej Mia! Några har testat att fermentera ogräset i en jätte bokashihink (gammal kommunalt soptunna) och tycker det gick väldigt bra att odla i sedan, varvat med jord förstås. Det verkar inte som rotogräset överlevde men jag skulle vara väldigt försiktigt med det! Sedan får man ta ställning till eventuella fröer, de mår nog bara bra av lite EM-behandling och växer ännu bättre…
  Men klart ska ogräs inte slängs, det finns så otroligt mycket näring i det! Här hemma brukar jag torka det först, eller om det är mycket och det regnar jämt brukar jag drunknar alltihop i en plastsäck eller tunna några veckor. Då blir det slemmigt, geggigt och stinkigt :). Men det finns alltid ett projekt där det kommer till nytta.
  Kolla vad Sara Bäckmo gör under sina hallonbuskar, hon lägger ut tidningspapper och på dem strör hon ut ogräset. Där kan det torka i lugn och ro och så småningom blir det hela till jord. Rötterna får inte fästa under tiden tack vara tidningspappret. Känns som en bra lösning, det ska jag göra nu till sommaren.
  Men annars kan man testa det mesta, mycket beror på hur stort du bor, hur du odlar, hur mycket ogräs du har (haha!), och hur du vill att det ska se ut i odlingen. Men mer och mer tror jag vi börjar förstå att ALLT ska tillbaka till odlingen.
  Lycka till! /Jenny

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.