Ibland har jag lite svårt att stava på svenska, rubriken blev först ”Höstlov: mycket man kan göra…”. Det hade troligen blivit en mycket mer frestande blogg inlägg hade jag fortsatt på den teman!
Men, tittar man ut så här mitt i novemberdiset ser man inte mycket mer än höstlöv nu för tiden. I alla fall om man bor på landet som vi gör med björkar åt varje håll. Löv är inte precis en bristvara.
Här krattar vi inte mer än nödvändigt. Jo, lat är jag nog, jag vill inte heller gräva för mycket i onödan. Men höstlöv är det bästa som finns i trädgården och jag blir så himla ledsen när jag har vägen förbi villorna i stan och ser prydliga säckar med höstlov uppradade framför varje hus. Blah.
Mycket enklare är att bara kratta lövhögarna in i rabatterna, gör en tjock, fin bädd runt perenner och buskar. Första gång man gör det ser det kanske lite skräpigt ut men sedan blir man van. De sjunkar ihop efter lite regn och slask och snart kommer allt bli övertäckt med snö ändå så det gör inget. Efter ett par år blir man van — och då ser det naket och konstigt ut i grannträdgårdarna med sina jordbruna rabatter.
Varför? Inte bara för att det är enklare. Mest är det för maskarnas skull. De får sysselsättning mycket längre in i hösten och kommer igång igen tidigare på vären. Och trivs maskarna så trivs jorden. Där det finns maskar finns det även mikrober (eller tvärtom, vem vet?), och levande jord vill vi alla ha.
När det gäller Bokashi och löv så är det en bra kombination. Man kan gör lite olika grejer och hittar på egna idéer som skulle passa hemma hos dig. Man har inte precis något att förlora: löv och matrester har inte kostat dig något men går det vägen så kan man få superfin jord utan att göra särskilt mycket.
Plastsäckar med löv: om man har själv eller grannen har krattat ihop en hög. Rada upp några säckar med höstlöv inför vintern på ett ställe som är tillgängligt men inte i vägen. Ta dubbla säckar om du har tunna, annars är det bäst med tjocka. Sätt en påsklämma på dem var och en. Allt eftersom du har en Bokashihink som ska tömmas kan du dumpa den i en av säckarna. Har de inte frusit till stela klumpar kan man skaka ihop innehållet så det blir lite blandat. Säckarna kan gott stå i minusgrader men när våren väl kommer är det bra att ställa dem ut i solen. Då börjar mikroberna vakna till och allt eftersom får du fin kompostjord i säckarna.
Hur lång tid det tar beror på hur varmt det är i solen. Svarta säckar är därför smarta för att de blir varma, och många väljer att ställa säckarna i växthuset under vinter för att värmen ska komma igång fortare på våren.
Hur mycket Bokashi och löv ska man har i varje? Spelar ingen roll egentligen. Har du mycket löv och inte så mycket Bokashi men vill göra mycket kompost, då gör du en ”svag” blandning. Annars gör du en ”stark” blandning som är kanske 50:50 Bokashi och löv och kan användas sedan som kraftig gödsel.
Något som är viktig är att det inte blir för blött i säckarna. Samla man torra löv så hjälper de till med att absorbera Bokashivätska under vintern/våren. Ha man bara blötta löv kan man kanske bottna med sågspån eller tidningar i säckarna. Det går även bra att klippa ett litet hål i säcken längst ner, då rinner eventuell vätska ur säcken utan att påverka processen. Allra bäst är det då om säcken stå på ett ställe där man vill ha lite extra näring, en bädd i växthuset är perfekt.
Det behöver inte vara säckar. Man tager vad man haver…tunnor, lådor, pallkragor. Spelar ingen roll egentligen bara det är någorlunda luft- och regntät och det finns ingen risk för djur att komma åt innehållet.
Men något jag har lärt mig den hårda vägen är att inte göra säcken/lådan/tunnan tyngre än man kan bära! På vintern är allt så enkelt sedan står man där till våren med en låda som inte går att flytta…
Många frågar om man ska ha jord i lövsäcken för att processen ska fungera. Ha man lite ledig jord/kompost/kogödsel som är över är det alltid bra att ta med det i säcken. Men det behövs inte. Grejen är att det finns mängder med jordbakterier på höstlov och det är dessa bakterier som kör igång Bokashi processen så att det blir jord i säcken sedan.
Till våren behöver man inte väntar ut säckarna. Får vi en lång kall vår igen som vi fick i år är det inte kul att vänta. Man kan lika gärna ta säcken som det är och sprida ut det på landet och skyffla över lite jord. Täck gärna över med en bit fiberduk för kråkornas skuld. Annars om man har plats och tålamod kan man bara ställa säckarna i solen bakom någon uthus några månader — det blir superfin jord i dem sedan, jag lovar!
Och alla dessa löv man har krattat ihop i rabatterna då, hur ska man göra till våren? Jag brukar kratta bort dem då, det som är kvar efter maskarna och vinterregn har gjort sitt. Då kan de lite finare rabatterna få lite värme i sig (lövtäcket är ju isolerande) och se lite vårfina ut. De flesta löv hamnar under buskar och grövre rabatter där de kan fortfarande gör nytta. Jag vill inte ha de i komposten eftersom det finns risk för sniglar — och för att de är ju mindre jobb att kratta ihop dem under första bästa busk.
Men det som är bäst med det hela, tycker jag, är den känslan av att natta för maskarna nu på hösten. Att pyssla om dem lite grann, önska dem en trevlig vinter och en kär återseende till våren. Lite nördig är jag nog, trots allt. Tror inte jag är ensam med det 🙂
Hej Jenny, roligt med alla smarta tips! Skulle det funka att byta löven mot hö (dåligt och blött)? Vi slår med lie runt stugan, men tråkigt nog använder vi inte gräset. Vi har just börjat med bokashi i lägenheten och behöver en lösning för vintern. Men höet är som sagt ganska regnblött nu så jag funderar på om det blir väldigt mögligt och äckligt i säckarna… Torka det bättre och sen ner i säcken? Vänta med att stoppa i säckar tills det närmar sig minusgrader?
Hej Karin! Klart du ska använda allt som finns! Hur är det med frö i höet? Känns det ganska säkert skulle jag nog använda det direkt som marktäckning nu inför vintern. Det blir höst- och vinterkalas för maskarna! Men i säckarna skulle det också kunna funka, fast inte färskt och blött. Det blir bara äckligt sedan om du gör så, om inte du blandar upp med en massa sand eller sågspån eller något. Om du låter gräset ligga och torka upp ett tag skulle det funka bra i säckar med Bokashi-laddning under vintern. Då kan det suga åt sig överskottsvätskan i Bokashi så det blir mindre blött i säckarna.
Hoppas det funkar för er! Det blir lite testande fram och tillbaka tills man hitta de bästa tillvägagångssätt med Bokashi men det är ju också en del av glädjen. Säg gärna till hur det går för er! /Jenny
Hej igen!
Det slutade med att jag tog hand om grannens lövsäckar. Han blev glad att slippa åka och slänga dem 🙂
Gräset är nog fullt av frön men jag brukar bädda in landet med det ändå. Bara det att vi har mer gräs än vad som får plats i landet… Nu i somras så hade det faktiskt torkat fint, men sedan började det regna innan jag hann stoppa det i säckarna.
Hur som helst, spännande att se i vår om det blir nån jord!
Spännande! Ser fram emot fortsättningen…! Kom att tänka på en sak, om det blir för blött i säckarna sedan kan man klippa upp ett hörn så det kan rinna av. Men det blir säkert bra utan det. Några använder dubbla säckar, har man tjocka säckar från början är det ingen fara. Ibland blir det små kvistar och sådant som gör hål i tunna säckar. Men lycka till! Vi hörs!!
Jag har en stor ek. Hur går det att använda eklöv i bokashikomposten?
Lena! Eklöv går bra enligt de som har provat. De tar längre tid än andra löv, med eller utan bokashi, men eklöv + bokashi är absolut snabbare än att vänta ut eklöv. Vi har även haft diskussioner om pH, men tror vi kom fram till att fermenteringsprocessen är så surt ändå att när bokashin sedan blandas med jord blir pH:t normalt.
Hellre än att ha löv i bokashihinken hade jag nog fyllt på i säckar (tjocka, eller dubbla) och sedan tömt färdiga bokashihinkar i dem för att skapa en slags jordfabrik. Ställ säcken ut i solen till våren, då snabbas processen på. Och blanda gärna lite jord i säcken också. Lycka till! /Jenny
I jordfabrik inne med bokashi ska man ju inte ha tåttslutande lock – men i säckar med löv kan man alltså köra helt tillslutet? Bara hål om det är väl blött material?
Hej Maja! Om du ska omvandla färdigfermenterad bokashi i säckar med löv så behöver det finnas luftinsläpp. Alltid luftinsläpp i jordfabrik, aldrig luftinsläpp i fermenteringskärlet är en bra regel! Mvh Malin på bokashi.se