En ”jordfabrik” är ett bra sätt att göra jord med bokashi när det är krångligt att gräva ute. Eller om du vill producera ”finjord” inomhus till vinterns omplanteringar.
Begreppet är ganska brett. Vi hittade på ordet ”jordfabrik” här hemma vid köksbordet för många år sedan och har fastnat för det. Egentligen handlar det om ett ställe där man gör jord av sin bokashi (eller för att vara exakt, berika den befintliga jorden med bokashi) någon annanstans än där man tänker odla.
Det kan vara inomhus eller utomhus. Utomhus är det oftast i en odlingslåda eller pallkrage (eller helt enkelt en mindre del av rabatten) där man väljer att odla jord istället för att odla annat. Ett ställe där man kan gräva ner hink efter hink bokashi för att sedan kunna komma förbi med en hink eller skottkärra för att hämta bokashi-fin jord till perennrabatter och andra odlingsprojekt. En utomhus jordfabrik kan man ha i många år, här hemma har vi en stor jordfabrik i trä vi har hållit på med i 8-9 år utan att göra mer än att gräva ner bokashi och hämta ut kärra efter kärra med jord. Jord som motsvarar den finaste gödsel man kan tänka sig.
En sådan jordfabrik blir väldig stark i slutändan och måste spädas ut. Då är det man-tager-vad-man-haver som gäller. Har du en hög med dagstidningar eller kartonger, in med dem bara. Eller en hög med ensilage, vass, sågspån, halm, löv — vad som helst som har lågt näringsvärde för att kunna balansera upp den kväverika bokashin.
En jordfabrik inomhus är lite annorlunda. Den är oftast en balja, låda eller hink som är lagom stor till att ha inomhus i värmen. Grundprincipen är man varva bokashi och ”fuljord” i den, hälften var brukar vara perfekt. ”Fuljord” har man oftast hemma efter en odlingssäsong: gamla krukväxter, överbliven planteringsjord, misslyckade sådd mm. Samla det under växtsäsongen så har du en perfekt resurs till din jordfabrik.
Syftet med en inomhus jordfabrik är att fixa lite finfin planteringsjord till inomhusbruk under senvintern. Tänk omplantering av krukor, omskolning av småplantor och en bra start till tidig sådd som chilis och tomater. Det är inte meningen man ska hålla på med jord inomhus jämt, allra bäst är ju att gräva ner sin bokashi direkt på odlingsstället. Men ibland är det oerhört praktiskt att kunna få fram näringsrik planteringsjord när marken ändå är frusen ute.
Så hur gör man?
Egentligen är det hur enkelt som helst. Du behöver en balja/låda/hink och lika mycket fuljord som bokashi. Har du ingen fuljord hemma kan du köpa säckjord, det räcker med den billigaste om inte du vill ha annat.
- Hitta en balja, låda eller hink i en lagom storlek. 30-50 liter brukar vara bra. Men det spelar ingen roll om den är större eller mindre, bara du kan hantera den — tänk på hur tung den kommer vara när den är full! Du behöver inte ha lock om den ska stå inomhus, då ett jordlock ändå fungerar bättre än en plastlock.
- Ställ din balja/låda på ett varmt ställe, den varmaste du har råd med om du vill att processen ska gå fort. Har du inte bråttom är det inte så noga med temperaturen. På ett uppvärmt golv kan man räkna med att bokashi blir till jord på ett par veckor, i en kall källare kan det ta veckor eller till och med månader. Men jord blir det.
- Börja med något absorberande i baljan/lådan. Om din fuljord är torr är det inget problem, den kommer absorbera fukten från bokashin. Men annars är risken att jordfabriken blir blöt i botten och det är aldrig trevligt. Biokol är superbra som startlager, och eftersom den kommer att laddas med kväve från vätskan i lådan så är det är en win-win lösning. Annars funkar det bra med äggkartong, tidningspapper, sågspån, vad du nu än har.
- Varva lager på lager med fuljord och bokashi och rör gärna om lite så matresterna får så mycket jordkontakt som möjligt. Det är trots allt kontakten mellan jord och bokashi som gör att processen kommer igång.
- Om du har större bitar mat i bokashihinken så kan du gärna hacka dem till lite mindre bitar, så att de då får mer jordkontakt. Om du vet i förväg att du ska använda en bokashihink till att göra en jordfabrik är det absolut värt att hacka allt i mindre bitar från början. Processen går så mycket snabbare då. (När man gräver ner bokashi i landet är det inte så noga, det spelar inte så stor roll om det tar lite längre eller kortare tid. Men i en jordfabrik inomhus är det trevligare om processen går snabbare.)
- Toppa med ett jordlock. 5-10 cm är bra. Lägg gärna en tidning eller handduk över för att balansera fukten men annars behöver du inget lock. Oftast fungerar det bättre utan lock faktiskt, lådan kan andas ungefär som en vanlig bokashihål i marken.
- Ha lite koll på fuktigheten i din jordfabrik. Den ska ständigt vara lagom fuktig, ungefär som vi vill att normal odlingsjord ska vara. Inte för blöt, inte för torr. Vattna om det är för torrt, ventilera om det är för blött. Men oftast du behöver inte göra någonting.
- Rör helst inte om. Många gör det för att det känns som det snabbar på processen — och det gör det. Det är faktiskt roligt att greja med också, så jag förstår precis om du vill röra om då och då och kolla. Men när den första undrar-vad-som-händer fasen har gått över är det lika bra att låta vara. Orsaken ? För att när syre kommer in i processen omvandlas en del av kolen i jorden till koldioxid och metan och släpps ut i luften. Själva gaserna är inget problem, det är så små mängder vi pratar om här. Men den energi som omvandlas gör bättre nytta i jorden, så kan den stå orörd ett tag är det absolut bättre.
- Se till att själva matresterna aldrig får vara ute i öppna luften. Om du rör om, kolla att allt är övertäckt med jord efteråt. Då fungerar processen som bäst.
Hur lång tid tar det? Det är helt upp till dig.
Om du verkligen curlar din jordfabrik — ställer den på varmgolv i badrummet, har i pyttesmå matbitar, blandar 50/50 jord och bokashi med jordlock kan det gå så fort som två veckor. Kanske till och med snabbare.
Men frågan är om det är så viktigt? Har du ett panikbehov av bra jord till att plantera om chilisådden är det en sak. Behöver du bara ha lite bra jord vid slutet av våren till omskolning mm är det inte fullt så bråttom och då kan du ställa din jordfabrik mindre varmt och låta naturen tar sin tid. Testa lite med olika varianter så kommer du snabbt fram till vad passar dig bäst.
Och om inte allt är färdigt så är det inte heller så noga. Plocka ut de tröga delarna och stoppa dem i nästa jordfabrik bara.
Kan man bygga på en större jordfabrik med nya bokashihinkar?
Javisst, inga problem. Använd en större låda bara och fortsätta att varva så länge du vill. Se till bara att alltid ha ett jordlock. Det som är längst ner kommer att bli färdigt först men det gör inget om man inte behöver använda jorden direkt.
Du kan även göra en jordfabrik utomhus i en kallbod eller ett garage. Även om det fryser därute. Följ samma procedurer, allt kommer att funka på precis samma sätt men tar bara längre tid. Det hänger på värmen: så fort det blir varmt kommer processen igång. Har du möjlighet är det bra att ställer ut jordfabriken i solen till våren, lägg en mörk pressening eller svart sopsäck över för att skapa värme.
Allt blir jord, superfin jord faktiskt. Skillnaden är bara tiden. Och det beror helt och hållet på värmen.
Så inget hokus-pokus här inte. Gör precis det du har lust till. Men ha lite koll på fuktigheten i jordfabriken, och har du möjlighet att ställa den varmt så kan du lika gärna göra det.
Lycka till som nybliven jordfabrikant!
Även bra om man har råttor i området, de älskar bokashi, har superdoftsinne och är duktiga på att gräva. Min får aldrig vara i fred på friland. I jordfabrik med lock går det däremot bra.
Det låter himla spännande med jordfabrik. Men jag tänkte skriva ner mina planer för er och se om jag har förstått rätt. 🙂
Jag bor i lägenhet med ganska stor inglasad balkong i södra Skåne. Till vinter använder vi nästa aldrig balkongen och då tänkte jag att jag kan förvara min jordfabrik där…så det blir ju inomhus…men ganska kallt ändå….
När jag har skördat klart runt hösten tänkte jag starta med bokashin. Allt eftersom bokashin blir klar tänkte jag hälla det i en stor plastbytta/hink där jag varvar med den jorden som jag har använt denna odlingssäsongen. Då fortsätter jag tills jag har blandat ner all den fuljord som jag har ca. 150kg. Kan jag sedan bara låta jordfabriken stå i balkongen över vintern och använda den igen som planeringsjord när det är dags att odla nästa år?
Tanken är att jag ska slippa köpa lika mycket jord nästa år och bara återanvänder från år till år. Behöver jag tänka på det där med växelbruk? Eller det spelar ingen roll eftersom bokashijorden är så näringsrik redan?
Ser riktigt framemot att bli jordfabrikant!
Hej Wannie! (och ursäkta sent svar). Jordfabrikant, det var ett bra namn!!
Ja, jag tycker det låter riktigt bra det du har beskrivet. Processen skulle kunna fungera på ett bra sätt precis så. Skönt att kunna ”renovera” all gammal jord du har där. Och det är ju det som är meningen.
Växelbruk — hmm. Egentligen är det inte så noga då jorden blir så mycket mer levande på grund av alla mikrober. Många använder t ex tomatjord i många år. Själv försöker jag varierar det lite mer, men det är ju mycket enklare för mig då allt är mer storskaligt här hemma. Kan du växla lite är det nog bra, men stressa inte över det.
En tanke. Du kommer att tömma dina odlingskärlar en och en? Istället för att göra allt i jordfabriken skulle du kunna börja fylla på dem igen när de är tomma. Lite jord, en tredjedel bokashi typ (direkt från köket), sedan toppa med jord. Då fungerar själva krukan som jordfabrik och du behöver inte hålla på något mer med den. Det beror lite på vad du ska plantera i dem nästa säsong, se till att bokashilagret hamna i samma höjd som rötterna kommer hamna. Annars kan du mixa blandningen lite innan du toppar med finjord.
Men testa gärna lite av den ena och den andra, snart är du expert.
Stort lycka till! /Jennuy
Hej!
Jag funderar på att starta upp bokashi men har inte så mycket öppen jord och en jordfabrik låter som ett bra och mer lättskött alternativ till den vanliga hushållskomposten.
Har ni både lock och botten på jordfabriken så att näringen inte lakas ur?
Jag har tillgång till mycket sågspån, drygt en halv sopsäck i veckan, från en stor marsvinsbur, tror ni det går att gräva ner bokashi direkt i spånet om jag underst har ett jordlager?
Vår tomt består till störst del av sandlådesand så varje nytt projekt kräver bortforsling av sand och påfyllnad av jord och gödsel så det vore klart spännande om det skulle gå att varva fuljord, sand och bokashi och få material som går att odla i. Sanden håller inte fukt och innehåller ingen näring.
Tacksam för tips och råd i detta.
Med vänlig hälsning
Anette Engstedt
Hej Anette!
Det låter som du är precis på rätt spår här. Allt ska användas, sand, bokashi, fuljord, sågspån, allt. Egentligen är det bara att testa dig fram tills du hittar ett ”recept” som känns rätt för just dig.
Om du börjar med en pallkrage och bottnar med tidningspapper/kartong behöver du inte lock under. Visst blir det lite näringsläckage men inte lika mycket som med en vanlig kompost då processen går snabbare och näringen binds i jorden på ett annat sätt. En vacker dag kan du kanske odla något i pallkragen istället och då får du tillgång till det som har blivit fint under.
Och nej, inget lock för processens skull, det räcker att du alltid har ett lager jord/spån/sand eller något över för att skydda bokashin. Men ibland behöver man håller ut djur (familjemedlemmar eller ej) och då kan det vara bra med ett kompostgaller. Ibland lägger jag sopsäckar eller liknande på toppen (under gallret) för att varma upp jorden och hålla bort ev kråkor (de är hopplösa på våren hos oss). Men då är det inget lock egentligen, bara en lätt skydd.
Fuktighet behöver man hålla på en jämn nivå, ungefär som bra jord. Regnar det extremt mycket kan det vara bra att skydda lådan. Är det väldigt torrt kan man behöva vattna. Sunt förnuft, alltså.
Tänk lasagne när du fixar med din jordfabrik. Tunna lager av den ena och den andra. Har du tid och lust är det alltid bättre att röra ihop allting när du gräva ner en ny hink, sedan är det bättre att lämna det så ostörd som möjligt. Ju mer kontakt bokashin får med jorden ju snabbare processen går. Och det nya som man blanda i, marsvinsspånet och sådant, kommer ta upp mikrober från bokashin, så värdet ökar på det också.
Många vill inte ha sågspån i landet på grund av ev terpentin och att det kan vara svårnedbrytat. Det får man ta ställning till själv. Här hemma har jag använt kanske mycket sågspån då och då (det bara blir så ibland). Tycker inte det har varit ett problem, någon gång.
En grej är att några av bakterierna i EM/bokashi (de fototropiska) har en fin egenskap: de är bra på att bryta ner lignin som är ”limmet” i trä och finns i sågspån. Annars kan lignin vara svårt att bli av med.
En annan är att strukturen i sågspån blir en bra balans till din sand, det gör jorden lite grövre och underlättar för maskar och andra nedbrytare att jobba på. En tredje är att när sågspånet har liggit ett tag i buren är den inte så färsk längre, tror inte det är ett problem med terpentin. Men gör som du vill med allt detta.
Jag hade nog inte forslat bort så mycket sand utan försökt att förbättra det allt eftersom. Men det är ju svårt att veta härifrån hur du har det. Testa dig fram så kommer du få en fantastisk resultat, det är jag säkert på! /Jenny
Luktar det mycket när man har det inomhus?
Sussi. Nej, det som är fint med bokashi är att man kan ha hinken i köket. Den ska stå varmt, alltså inomhus, och vara lätt att fylla på varje dag, så det passar allra bäst i köket eller en varm tvättstuga. När man öppnar hinken luktar det lite surt, innehållet håller på att syras ju, men det luktar aldrig rutten mat. Så….ingen fara! Kör på! /Jenny
Hej!
Jag ska ha min jordfabrik utomhus. Jag provade först att gräva ner bokashi i jorden men då kom det råttor. Jag kommer därför ha lock på mina lådor. Behöver jag borra hål i lådorna?
Hej Emelie! Ja, jordfabriken behöver ha lite tillgång till luft för att fungera. Du kan borra små hål på sidan av lådorna så räcker det bra. Du kan även med fördel borra små hål i botten så att extra vätska kan ta sig ut så att det inte blir för fuktigt i jordfabriken. Mvh Malin på bokashi.se