Vanliga frågor om bokashi

VANLIGA FRÅGOR OM BOKASHI

En lista med vanliga frågor från bokashi.se

Varför blir det inte jord i hinken?

Det blir aldrig jord i hinken. Matresterna konserveras under första steget (i köket) och ser ut som vanligt. Omvandlingen till jord börjar först då de fermenterade matresterna kommer i kontakt med jord.

Varför händer det ingenting i hinken?

Så ser det ut men det händer mycket vi inte kan se. Proteinerna i matresterna spjälkas upp av mikroberna till mindre aminosyror. Det är därför det går så fort i jorden sedan, halva jobbet är redan gjort.

Hur lång tid tar det att fylla en hink?

Omöjligt att säga, vi är ju alla olika. En ”vanlig” familj (2-3 människor) producerar kanske 10 liter i veckan. Det spelar ingen roll för själva bokashiprocessen om det tar längre eller kortare tid. Tar det flera veckor att fylla en hink räcker det med en kortare efterjäsning. Tryck gärna ner innehållet i hinken för att få plats med mer, ju mindre syre desto bättre.

Hur länge kan en hink står på ”efterjäsning”?

Minst två veckor är bra (om inte man har fyllt hinken väldigt långsamt, i vilket fall det räcker med några dagar). Sedan kan den stå upp till ett år utan att bli dålig. Kolla bara att det inte är för blött i hinken, då kommer den att lukta.

Vita svamptrådar – är det ok?

Helt ok! Det fluffigt vita är en mognadstecken, processen är på gång. Det gör dock inget om man inte får det. Mögel som är grönt, blått eller svart är inte bra, något har gått snett. Är det bara lite mögligt försök att skrapa bort det värsta. Är hela hinken möglig, släng innehållet (eller gräv ner avsides).
Ibland får man det vita fluffet i landet eller i en kruka, även det är helt ok.

Det luktar i hinken – varför?

Orsaken är nästan alltid att det är för blött i hinken, det är fukten som luktar. Kolla undersidan av locket. Kondens? Lägg en tidning eller något absorberande överst i hinken. Byt ut om det behövs.
LÄS:  Det luktar i min bokashihink, vad ska jag göra?

Kan det vara för torrt i hinken?

Ja. Mikroberna vill ha det lagom fuktigt. Ungefär lika fuktigt som bra jord. Blir det för torrt i hinken kommer inget att hända.

Hur ofta kan hinken öppnas?

Helst inte mer än 1-2 gånger om dagen. Så himla noga är det inte, man lär känna sina hinkar efter ett tag. Men risken är stor att familjen börjar slarva med locket om det är fritt fram att öppna, och det är ju viktigt att hinken är stängd och lufttät.

Hur varmt eller kallt får det vara för hinken?

Första steget måste ske inomhus hos oss i Sverige. Temperaturen ska helst vara runt 20 grader, men absolut mellan 15 och 25. Utomhus får man för stora temperatursvängningar, och direkt solljus är ingen bra idé. Värmen gör att ”våra” mikroberna förökar sig, om det är kallt förökar de sig mycket långsamt och risken är att maten börjar ruttna under tiden.

Vad kan jag ha i hinken?

I princip allt! Som nybörjare kan man testa sig fram om man vill. Dela upp större bitar om du vill att det ska gå fortare. Strö på lite extra Bokashiströ om du har proteinrika rester (ost, kött, fisk). Ben, avokadoskal och annat som tar tid kan man själv ta ställning till hur man vill göra. Det blir jord till slut men tar lång tid.

Kan jag slänga apelsinskal i hinken?

Ja, det kan du. Har du mycket är det bra att varva med något annat. Eftersom hela processen är sur spelar det ingen roll att just citrusskal är sura. Hur du gör med besprutade apelsiner får du bestämma själv. Eftersom bakterierna i Bokashiströ är bra på att ta hand om gifter kan du räkna med att det blir tillräckligt bra i jorden sedan.
LÄS:  Apelsinskal i Bokashi-hinken eller inte?

Blir jorden sur där jag har grävt ner Bokashi?

Nej. De två första veckorna blir den sur (och därför ska man vara försiktig med att plantera direkt i nynedgrävd  Bokashi) men sedan blir pH:t normalt, samma nivå som omgivningen.

Hur mycket strö ska jag använda?

1-2 matskedar till varje liter matavfall, 2 är oftast bättre – det går inte att överdosera! En liter matavfall väger oftast runt ett kilo. Till proteinrika, ”svåra” matrester (kött, fisk, ost) kan man strö på lite extra. Annars kan man använda så lite strö som möjligt, mikroberna förökar sig gratis ändå.

Hur mycket strö går åt under ett år?

Det beror förstås på hur mycket matavfall man har. Men 2-4 påsar är ganska vanligt för en genomsnittlig familj. En påse (1 kilo) räcker till 200 liter matavfall om man nu är rätt noga.

Måste man köpa strö hela tiden?

EM-mikroberna måste man använda för att det ska bli Bokashi. Man kan göra eget strö, receptet finns på bokashi.se, greenfoot.se och farbrorgrön.blogspot.se. Man kan brygga EM-A (Mikroferm) och använda det som spray istället för strö. Man kan även ta vätskan från en kranhink och använda det istället för bokashiströ. Men helst ska man börja varje ny hink med ”riktigt” bokashiströ för att behålla mikrob-balansen i processen. Annars är risken att “receptet” spårar ur och man får en annan mikrobuppsättning allt eftersom.

När kommer vätskan från min kranhink?

Det kan ta lite tid, oftast kommer den under den andra eller tredje veckan. Det beror på vad man har i hinken, blöta rester som sallad producerar mer vätska. Har du mycket absorberande mat som ris/pasta/bröd blir det mindre vätska. Testa att vattna om du vill (helst efter att du är van med processen).
LÄS:  När kommer min vätska?

Hur ofta borde jag tömma vätskan?

Ett par gånger i veckan eller oftare om du vill. Det beror på vad man har i hinken.

Hur länge håller vätskan?

Den är en färskvara och ska helst användas under dagen. Men det är ingen kris om man inte gör det, men det luktar ju och mikroberna blir svagare. Tappa av vätskan i en PET-flaska med lock för att konservera den bättre under några dagar (mindre syre), ställ flaskan helst i kylen då. Många fryser vätskan under vintern och tycker det fungerar bra.
LÄS:  Bokashi-lakvatten på vintern

Hur ska man späda vätskan?

Vätskan är alldeles för sur och stark för att användas direkt. Späd 1:100 till vanliga krukväxter och köksträdgården (=1dl vätska i en 10-liters kanna). Till småplantor och känsliga växter är det bättre med 1:1000. Efter ett tag kan man lätt höfta med spädningen, du behöver inte mäta varje gång.

Vad mer kan man göra med bokashiströ?

Man kan blanda lite strö i planteringsjord för att få igång mikrolivet om man inte vill använda den näringsrika vätskan. Testa att strö på lite bokashiströ på sådden, lite mikroliv i jorden är aldrig fel. Sug upp ett par matskedar strö i dammsugaren för att reducera lukten när man dammsuger. Strö lite i sneakers och andra skor som luktar illa, ett bättre mikroliv där är inte heller fel.
LÄS:  Behandling av buxbomsot med EM

Hur djupt ska man gräva ner sin Bokashi?

Minst 10 cm. Men helst mer om det finns risk för grävande hundar, kråkor och annat. Eller täck över ett par veckor med fiberduk, ett galler, några brädor. Tänk även på vad du kommer att plantera, hur djupt kommer rötterna vara där de söker näring.

Hur är det med råttor och möss?

Oftast tycker de Bokashi är för surt. De vill hellre ha rutten mat om inte det är en bristsituation i vilket fall de går på allt. Räkna med att i städer är de hungriga jämt och därför får man gräva ner sin bokashi 40-50 cm djupt eller försäkra det med en finmaskig nät. Har man redan sork i trädgården får man ta hänsyn till det, de gräver gärna. En bottenlös tunna i landet med lock och en finmaskigt nät under kan vara en lösning.

Jag har grävt ner en hink Bokashi. När kan jag plantera?

Som regel ska man vänta två veckor. Orsaken är att Bokashi är väldigt surt när man gräver ner det, otrevligt för växterna. Efter två veckor är pH:t normalt och då är det fritt fram att plantera. Om man har småplantor eller frön som ändå inte kommer hitta ner till bokashin under de första två veckorna kan man plantera samtidigt.

Vinter, hur ska man göra?

Det finns många olika lösningar, det beror på hur man bor och hur man odlar. Man kan även skippa bokashi över vintern och komma igång igen till våren (men då får man inte mycket ”gödsel” till vårbruket). Efter att första steget är avklarat i värmen inne kan man förvara Bokashi kallt eller varmt tills det är dags att gräva ner den eller vad man nu ska göra. Det gör inget om bokashi fryses ned utomhus under vintern.
LÄS: Våra 8 bästa vintertips för Bokashi!

Hur mycket bokashi ska man ha i en pallkrage? I en tomathink?

Man tager vad man haver, men till krukor/hinkar/urnor och annat kan det vara bra att testa med 25-30% Bokashi och resten jord. Köpejord behöver då inte ha så hög kvalitet. Man kan ha all bokashi i en klump i hinken där det kommer att passa rötterna eller blanda ihop allt i en skottkärra innan man fyller krukorna. Toppa alltid med lite ”finjord” så det blir snyggt. Till en pallkrage där du ska ha näringskrävande grönsaker kan man gräva ner 2-3 kranhinkar. Vanliga hinkar (grönhinkar) kan man ha flera eftersom de är mindre och de har oftast mycket papper i.

Är det farligt med trycksvärta i tidningarna?

Ingen fara alls. Svenska dagstidningar använder ofarliga ämnen i trycksvärta nu för tiden. Annat är det med färgglada broschyrer och förpackningar tryckt i Kina.

Hur lång tid tar det för bokashi att bli till jord när den är nergrävd?

Det beror på värmen i marken. Tidigt på våren och på hösten kan det tar upp till sex veckor. Mitt på sommaren kan det gå så fort som två-tre veckor. Men det går bra att plantera ändå, växterna bryr sig inte om maten syns eller inte.

Hur lång tid tar ben att brytas ner?

Det går snabbare med hjälp av Bokashi men tar ändå tid, ibland några månader. Hittar du ben i landet kan du banka sönder dem med en hammare eller sten, då blir de till benmjöl. Eller stoppa ner dem i jorden igen, eller släng dem helt enkelt.
LÄS: Hur blir det med ben i Bokashi-jord?

Hur gräver jag ner min Bokashi?

Tänk på vilka växter du kommer att plantera. Har de djupa rötter är det bra med djupare Bokashi. Bönrännor? Då kan du peta ut din Bokashi i strängar och täcka över. Ett träd eller en buske? Fixa ett hål med Bokashi, lagom djupt. Allmänt land eller rabatt? Smeta ut Bokashin över ytan och täck över ordentligt. Blanda även med jord först i skottkärran för att snabba på processen. Hur helst man gör så ska inte bokashi ligger öppet, det ser fult ut och kan lätt börja ruttna då. Fiberduk över snabbar på processen och håller fåglarna borta.
LÄS: När det inte finns plats någonstans

Hur länge varar näringen i Bokashi?

Rätt länge, det är svårt att säga precis och beror på vad man odlar. Ett par år kanske. Men trivs mikroberna (det gör de så länge det finns organiskt material i jorden) så kommer mikrolivet att förbättras allt eftersom då de förökar sig. För varje år blir jorden mer levande.

Tycker maskar om Bokashi?

Ja! De stormtrivs. Även om det är lite surt i början så hittar de dit ganska fort och förökar sig som bara den.

Är det farligt att hålla på med mikrober så här?

Nej, det är det inte. Det finns fem olika grupper av mikrober i Bokashiströ (och EM för övrigt) och i och för sig är de ganska vanliga ”Europeiska” mikrober. Det som är märkvärdigt är hur bra just den här kombinationen samarbetar för att förbättra jorden. De är helt ofarliga att hålla på med (antagligen är de ganska sunda för oss). Och de stör inte ekosystemet på något sätt. Naturen ser till att det blir en bra balans.
LÄS:  De aktiva mikroberna i EM Bokashi

Hur gör jag en jordfabrik?

Du kan göra en jordfabrik inomhus eller utomhus för att omvandla din Bokashi till jord istället för att gräva ner den direkt. Praktiskt på vinter när man behöver fin jord till omskolning och tidig sådd, och även på sommaren när man inte har plats.

Inomhus: Ta en plastback med eller utan lock och ställ på ett varmt ställe. Blanda 50:50 jord och bokashi. Använd helst trött krukjord om du har, den renoveras i processen. Eller billig påsjord. Toppa med 5-10 cm jord överst, ett sk jordlock. En tidning eller handduk över är oftast bättre än plastlock. Blandningen ska vara lagom fuktig, för blött och det kommer lukta, för torrt och processen kommer inte igång. Rör om då och då om du vill att det ska gå snabbare, har du tid är det bättre att vänta då en del näring (i form av kol) omvandlas till koldioxid och släpps ut när man rör om. Denna process tar 2 till 6 veckor beroende på värmen och hur finfördelade matrester man har.

Utomhus: Använd en pallkrage eller liknande till att göra jord istället för att odla. Gräv ner Bokashi-hinkar så fort de har stått sina 2 veckor successivt i en pallkrage och gräv upp det som är färdigt och redo att flyttas till odlingen. Detta går oftast snabbare utomhus än inomhus då man får ett väldigt levande mikroliv i jordfabriken.

LÄS: Jordfabrik inne

LÄS: Jordfabrik inne efter 3 veckor

123 reaktioner på ”Vanliga frågor om bokashi”

  1. Hej Jenny,
    Vi har nyligen startat med bokashi o är imponerade av ”paketet”.
    En fråga; i första filmen har du ett litet uppsamlingskärl som du samlar dagens köksavfall i, det har dräneringshål o står i ett yttre skal. Var får man tag på sådan grej?
    Hälsningar,
    Torbjörn,

  2. Hej! Kul att du ska komma igång! Ja, den är rätt praktiskt, finns på Ikea i samma avdelning som återvinnings grejer och köksinredning. Tror inte den var så dyr. På sommaren föredrar jag en helt vanlig blomkruka med fat på, då hittar inga flugor in i matresterna. Lycka till! /Jenny

  3. Hej, jag undrar hur länge bokashiströet håller? Har haft ett uppehåll och känner att jag vill börja samla igen, och undrar om det blivit för gammalt?

  4. Det håller minst ett år i oöppnat förpackning men vi upplevar hemma att det håller mycket längre än så. Går på lukten helt enkelt. Luktar ströet ”bokashi” så är det helt ok, känns det svagt kan du dubbla mängden. Är det dött ser det grått och trist ut och luktar hö, då är det dags att slänga det i någon rabatt och börjar om. Lycka till!

  5. Just one question, what does the ’set’ of bokashi contain?
    Vad består bokashi av??

  6. Hej!

    Jag undrar hur man gör med mat som vunnit mögla i kylskåpet. Går det att lägga i Bokashi-komposten som det är eller ska man ta bort möglet jag först?

  7. Hej! Lite sent svar här, förlåt! Kolla vår e-butik på http://www.bokashi.se så finns det information under varje produkt. Den vanligast produkt, vår startkit med svarta kranhinkar, innehåller två hinkar med kran, en påse med bokashiströ, bruksanvisning, och ströare. Hoppas du väljer att börja! /Jenny

  8. Hej och ursäkta sent svar! Visst kan man lägga i möglig mat, är den riktigt äckligt kan du skrapa bort det värsta först. Försök att lägga den i mitten av hinken någonstans, täcker snabbt över med något annat. Då kan hinken bäst tar hand om din mögelmat. Hacka gärna i mindre bitar och blanda med annat, lite strö direkt på. Hålla lite koll på hinken, känns det som det utvecklas grönt/blått mögel på ytan kan du skrapa bort det. Men oftast är det inget problem alls. Lycka till! /Jenny

  9. Hej Lena. Ursäkta sent svar… Bokashiströ i oöppnat paket håller ett år, minst. Jag håller på att testa strö här hemma som är över två år gammalt och det känns helt ok. Går på lukten: luktar ströet ”bokashi” så är det bra. Luktar det som hö och ser grått och dammigt ut, då har det gjort sitt, släng gärna ut på rabatten. Färgen blir mörkare över tid, det gör inget. Känns det bara halvbra kan du testa att använda mer strö i hinken, sunt förnuft alltså!

  10. Jag planerar att använda mig av denna metod på mitt lilla torp på landet. Saken är den att jag kommer inte alltid att vara där utan kanske mest på helger. Om jag har värmen avstängd i torpet kan det då bli för kallt för Bokashin?

  11. Det går nog bra, testa dig fram lite försiktigt och hålla koll på processen så gott det går. Det värsta som han hända är att du får en dålig hink då och då, det är inte värre än att man gräva ner den lite avsides i så fall. Om du ska lämna hinken länge mellan besök se till bara att du tar hand om vätskan, en tidning eller liknande överst är en bra försäkring. Du kan plocka bort den sedan.
    Ställ hinken så varmt som möjligt när du väl är där så den får en chans att komma igång!
    Nyfiken att höra hur det går för dig!
    /Jenny

  12. Hejsan!!¨
    har precis läst om bokashi i en trädgårdstidning och blev så nyfiken.
    Det jag funderar på hur man använder bokashi i perenn-rabatter….om det går förståss?
    Kan man gräva ner bokashi lite här o där mellan växterna?
    Har mest perenn-rabatter och odlar inte så mycket grönsaker.
    Lite fånig nybörjar-fråga kanske…..men frågar man inget får man ingenting veta 🙂
    MVH
    Sandra

  13. Hej Sandra! Alla frågor är bra frågor. Det kan vara svårt att gräva ner bokashi i perennrabatter om inte man har gott om plats mellan växterna — och kommer ihåg var allting ligger! Vanligast då är att man skapa en liten jordfabrik någonstans, typ en dubbel pallkrage där man odlar enbart jord. Alltså man gräver ner alla bokashihinkar i samma pallkragen och plocka fram färdig jord (kan betraktas mer som gödsel) efter behov. Används i princip som kogödsel i rabatten då. Om det börjar bli för stark i jordfabriken (alltså mer bokashi än fuljord) kan man späda ut men papper, löv, vass, sågspån eller något annat näringsfattigt. Det går även att göra en jordfabrik inomhus i en balja men att vara helt ärligt passar det bättre som ett sätt att ta fram jord till omskolning och krukväxter där man vill ha lite mer kontroll över processen. Kolla lite mer på hemsidan bokashi.se och även i den allmänna diskussionsgruppen på facebook som heter just ”bokashi”. Lycka till!

  14. Hej! Jag har blandat färdigjäst bokashi avfall med jord på balkongen, men där finns ju inga maskar. Är det nödvändigt för att avfallet ska bli till jord, eller kan jag plantera i det?
    Tack för svar, Hälsningar Åsa

  15. Hej! Nej, maskar behövs inte alls, de är ju jättetrevliga att ha med om det är läget men egentligen bara en bonus. Så du har gjort allt rätt, det är kontakten mellan jord och bokashi som gör att det hela blir till jord. Ju mer kontaktytor ju snabbare (alltså om man har hackat och blandat lite). Men du kan plantera innan allt har blivit till jord, bara bokashin och jorden har varit ihop i två veckor (väntetiden är för att pH:t ska normaliseras bara). Lycka till! /Jenny

  16. Hej,
    hittade ingen bra förklaring/instruktion om hur man använder saften som bildas i byttorna. Vår Marina här i Finland ansåg att man skall blanda ut den ungefär 1 till 100 och använda det sen som bevattning. Det skulle vara trevligt om det skulle finnas lite nogrannare instruktioner om vad man kan använda saften till och vad man inte skall göra med den.

  17. Hej Beni. Jo, 1:100 ska det vara, ännu svagare till små plantor (typ 1:1000). Du har rätt, vi har inte skrivit så mycket om vad man kan och inte kan använda bokashivätskan till. Men folk använder det till det mesta! Alla växter inomhus och utomhus, och även gräsmattan (om den inte är för stort). Hur mycket och ofta man vattna med det får man själv testa sig fram till, det är för svårt att komma med generella instruktioner till det. Men ungefär som man hade gjort med handelsgödsel kan vara en bra start.
    Sedan kan man förstås hälla vätskan ner i avloppet på vintern (när man inte behöver den som gödning), den hjälper hålla det rent i rören.
    Man kan frysa den på vintern i PET-flaskor eller istärningspåsar, perfekt att ha lite extra till våren.
    Tror inte det är något man inte ska göra, utan att vattna med en för stark blandning (det kan lätt bli för sur). Men jag ska fundera på det och försöka komma med mer information!
    /Jenny

  18. Hej,
    Jag har testat Bokashi över vintern genom att blanda Bokashi med löv i svarta sopsäckar. Häromdagen kikade jag i en av påsarna och såg att innehållet var täckt med blått mögel. Är det normalt? Kan jag använda detta? Om jag inte kan använda detta, hur ska jag göra för att undvika blått mögel?
    Mvh Jessica

  19. Hej
    Jag undrar om det räcker att använda bokashi som näring vid plantering av grönsaker? Eller ska man tillsätta mer näring som t ex stallgödsel? Jag grävde ner bokashihinkar i pallkragar i höstas (1/pallkrage), är det bara att plantera?
    Hälsningar Maria

  20. Hej! Jag vill ”tillverka” jord på balkongen, kan man blanda bokashin med annat än jord? Löv? Är trött på att släpa hem tunga säckar jord till balkongen, och slänga matresterna i soporna, så ska pröva bokashi! Men eftersom jag inte har så mycket jord att blanda upp med, så undrar jag just om det går att få till på annat sätt.

  21. Hej Jessica. Antagligen har det blivit för fuktigt i säckarna, det kan du lätt lösa i framtiden genom att bottna och toppa med något absorberande. Sågspån, tidningspapper, biokol, kartongbitar, gammal krukjord. Blått mögel är inte bra för jorden så förhoppningsvis är inte hela säcken förstörd. Om det bara ett lager på ytan kan du skrapa bort det och slänga. Lite rester är det ingen fara med, jorden tar hand om det sedan. Men ge inte upp, din strategi är bra! Lycka till 🙂 Jenny

  22. Hej Maria, nu är jag lite väl sen att svara men hoppas du har kommit fram till en bra strategi. Svaret är inte helt enkelt. Hur mycket näring du behöver beror ju på vad du har för jord, vad du har tänkt odla, hur krävande växterna är. Och vilka hinkar du har!
    1. En kranhink med bokashi har mycket mer näring än en vanlig hink. Den är ju större. Och det finns ingen tidningspapper i den. Pappret är riktigt bra som jordförbättring men tillför ingen näring så det får räknas bort ur gödsel perspektiv.
    2. Två kranhinkar är bra till en pallkrage med trött jord och en vanlig odling, ta en hink till till en tät eller krävande odling (typ pumpor, squash).
    3. Näringen håller i sig ganska länge så för varje år får du bättre jord, även om du odlar mycket i den. År två och tre räcker det nog med 1-2 hinkar till vanliga plantor.
    4. Har du bara en hink och jorden är trött hade det nog varit smart med extra stallgödsel. Eller täckodling med grässklipp eller gödning med nässelvatten eller annat under säsongen. Kolla på plantorna och gör det som känns rätt, efter en säsong med bokashi är du expert! /Jenny

  23. Hej! Trodde jag hade svarat men kanske inte? Visst går det att göra jord med allt du kommer över. Tänk bara på hur du vill ha jorden sedan, till vilka växter och sådant. Använder du lera blir bokashijorden lerigt, använder du mycket torv blir det ”torvigt”. Löv är fantastiskt bra. Använd gärna höstlov som har liggat på marken eftersom de har gott om jordbakterier på sig. Helst torra så det inte blir onödigt fuktigt i säcken/lådan. Tänk bara på ev sniglar!
    Det finns ju ingen näring i löv men som jordförbättring är de toppen och ett bra sätt att späda ut bokashi.
    Sedan kan du kanske tigga gamla krukväxter från dina grannar, kollegor? Jorden i dem renoveras i din jordfabrik och är en bra bas. Ogräs kan du även ha med, se bara till att torka rötterna eller dränka dem ordentligt i några dagar. Va lite försiktigt med fröogräs.
    Sunt förnuft alltså, det mesta blir bra!

  24. Hej Jenny!
    OM nu komposten man har i hinken delvis SKULLE ruttna – går det att använda i jorden i alla fall?
    Det tar mig/oss ganska lång tid att fylla hinken, jag har nu under sommaren låtit den stå utomhus och sedan har det ibland dröjt några dagar eller en knapp vecka innan jag tömt kärlet med matrester i köket i hinken varför det hunnit börja ruttna till lite innan.

    Hälsningar Jonna

  25. Hej Jonna! (Ser inte att jag har svarat dig, förlåt i fall jag har missat)
    Allra bäst är om du kan ha hinken i köket eller inomhus någonstans och fylla på lite oftare. Ju fräschare matresterna är ju bättre går processen. Men alla har vi dålig mat hemma ibland och det går bra att ha den med i hinken. Försök då att blanda med något annat så det inte blir en stor klump med möglig mat. Är den jättedåligt är det nog bättre att skippa den. Har du möglig/rutten mat är det bäst att stoppa ner den i mitten av hinken någonstans så processen har hunnit kommit igång och kan ta hand om den. Det kan vara svårt att börja en ny hink med möglig/rutten mat då det blir så många tävlande bakteriegrupper.
    Hoppas det har ordnat sig under tiden! /Jenny

  26. Hej Jessica! Kan inte se att jag har svarat detta, förlåt! Synd att det blev så med dina säckar, antagligen var det för blött därinne. Gick det att använda de ändå? Hoppas att allt var inte genommögligt, var det bara ytan var det inget problem.
    Gissar att du tog blöta höstlöv till dina säckar? Om du kan, vänta in en solig dag och ta torra, då absorberar de så mycket mer. Annars kan du bottna säcken med sågspån, tidningspapper, gammal krukjord eller vad du nu har som kan ta upp fukten. Lägg något överst i säcken också. Sedan blir det bra!
    /Jenny

  27. ….eller klipp ett litet håll längst ner i säcken där eventuell vätska kan rinna ur. Ställ säcken gärna på en rabatt eller något du vill ska få näringen som sippras ur!

  28. Jag vill lämna en anmälan till kommunens miljöförvaltning. Det står i häftet som jag fick med Bokashi startup kit att jag kan ladda ner blanketterna från tabellen ”Din kommun” men var finns den?

  29. Hej! Förlåt, vi har tagit bort tabellen (och glömt att uppdatera manualen). Orsaken är att kommunerna stuvar om så ofta i sina informationssidor att vi hann inte hålla tabellen uppdaterat. Kolla på din kommuns hemsida, all information du behöver finns där under miljöförvaltning, renhållning eller liknande (det varierar från kommun till kommun). Skicka gärna med en broschyr och om de vill ha mer information eller undrar över något får de gärna ringa till oss på bokashi.se. Eller maila, info@bokashi.se då. Lycka till med ditt nya bokashiliv! /Jenny

  30. Likmask? Jag har fått små vita maskar i min bokashihink denna gången, vet inte varför eller hur dom kom dit. Tror locket var dåligt stängt eller nåt sånt, är det bara att gräva ner långt bort? För dom vill man inte ha i landet va?

    Med vänlig hälsning, Elinore G

  31. Tack själv Elinore! Det var tack vare alla lokala bokashivänner (som dig kanske?) som hjälpte oss så mycket i början att vi vågade köra i gång allt detta. Vi hade mycket att lära oss men det var roligare att göra det tillsammans, det tar rätt många misstag innan man känner att man blir bra på något, då är det skönt att kunna dela upp all experimenterande med andra. Så heja och tack alla Säffle och Åmålsbo!

  32. Hej! Låter mycket spännande med Bokashi! Vi har sjukt mycket kompost i vårt hem. Vet inte varför, men vi kanske äter för mycket grönsaker 😉 Men vill ju att det ska funka även på vintern så därför funderar jag på om man kan köpa en förvaringsbytta i plast med lock och hälla färdiga bokashin i så att man sparar den till vårbruket? Tänker då om den kan stå ute så att det fryser. Och att när det tinat upp i jorden så tömmer man plastbyttorna i sin jordfabrik?

  33. Hej Annika. Ja, du är på rätt spår där med dina förvaringstanker. Läs gärna blogginlägget om hur man gör en jordfabrik, finns här: https://www.bokashi.se/blogg/?p=2468

    Det går även bra att ställa ut hinkarna precis som de är efter de har fermenterat färdig (två veckor) eller överföra till annan plastlåda med TÄT lock. Om du väljer att förvara bokashin utan jord inblandad är det jätteviktigt att det blir lufttät tills den kommer ned i jorden sedan. Annars kan det börja ruttna när den tinar. Då det kan bli ganska blött i sådana förvaringshinkar är det bra att bottna lite extra med papper, spå, biokol, träpellets. Toppa gärna med något absorberande också för att vara på den säkra sidan. Bara att vänta in våren då.

    Rent teknisk spelar det ingen roll om man förvara med jord eller inte. Men många upplever det är lite trevligare att blanda med jord då geggan blir då jordaktig och brun istället för att se ut som rena matrester. Men det beror mest på hur du har det med logistik hemma, vad som är mest praktist för dig. Eller testa båda och och se vad som känns bäst.

    Hur du än gör, lycka till! Och nej, jag tror inte man kan äta för mycket grönsaker…!!
    /Jenny

  34. Hej! Jag har precis gjort mitt första strö. Kan jag vakuumpacka det direkt eller ska jag göra det efter de fyra veckorna? /Kristin

  35. Hej! Allra bäst är att packa om efter fermenteringen. Orsaken är att man ibland får klumpar som kan bilda mögel under processen, innan man packar in ströet är det bra att kunna röra om och kolla. Och sex veckor hellre än fyra om du kan. Lycka till! /Jenny

  36. Hej!
    Vi köpte ett torp förra året och nu till sommaren vill vi börja kompostera. Vi vill gärna kompostera allt (inklusive fekalier från dasset) och planerar att använda en Roslagskompost.
    Skulle det gå bra att använda Bokashi i den komposten för att snabba på komposteringen och hur skulle ni rekommendera att Bokashin i sådana fall används (mängd, hur ofta etc)?

    Tack!
    Emil

  37. Hej Emil. Absolut. Ju fler EM/bokashibakterier man har i processen ju snabbare och friskare processen blir. Det spelar ingen roll hur du tillsätter dem: lakvatten från en bokashihink, själva bokashin från hinken, bokashiströ, eller EM i flyttande form (Mikroferm eller EM-A).
    Jag har ingen bra doseringsråd, tyvärr. Skulle nog testa med ungefär samma dosering som i en bokashihink; 1-2 matskedar strö per kilo/liter avfall. Helst efter samma princip som i hinken, när man ”fyller på”, men annars vad som nu är praktiskt. Det blir ju inte lufttät men funkar tillräckligt bra ändå.
    Själv är jag inte så insatt men har hört från andra att det har gått bra. Höra med Johannes Wetterbäck/Farbror Grön, han har hållit på med detta ett tag. Jag hade för mig att han hade bloggat om det men hittar ingen länk.
    Annars är det bara att testa dig fram, hur du än gör blir det en förbättring i processen.
    Lycka till! /Jenny

  38. Hej! Jag odlar tomater i 90 liters murbruks baljor. Jag brukar använda planteringsjord och kompost i baljorna. Nu undrar jag om jag kan använda den gamla planteringjorden och förbättra den med bokashi? I så fall hur mycket bokashi behöver man per balja. Tack!

  39. Hej! Jag har odlat tomater själv i murbruksbaljor ganska länge (praktiskt! men nu har jag byggt en upphöjd bädd i växthuset som är nog lite enklare att gräva i). Bokashi funkar utmärkt med tomater i baljor kan jag lova. Jag brukar satsa på 30% bokashi, 70% gammal jord, hopblandat så gott det går. Den gamla jorden blir som ny, men jag brukar bytta ut alltihop var tredje år. Andra skulle säkert vilja byta oftare just för att det är tomater men jag har ingen forskning som ”talar om för oss” hur vi borde göra. Testa dig fram helt enkelt. Mikroberna tar hand om väldigt mycket i jorden, så det är ju tryggare än det hade varit annars, men du kanske har möjlighet att flytta runt tomatjorden till någon annan växt och börja om lite oftare med ny tomatjord? Hur länge näringen räcker beror förstås på hur många tomater du har men jag testat att inte stödgödslar med något annat fram till augusti någon gång och det har gått. Men det är självklart bättre att börja med gräsklipp och kanske bokashi lakvattnet när det känns som de behöver det. Du skulle kunna testa med en blandning upp till 50% bokashi i en balja för att jämföra, tomaterna klarar av det oftast och det blir faktiskt gott om blommor och frukt. Men i fall det blir för starkt är det bra att kunna testa dig fram. Lycka till! Snart är det dags!

  40. Hej! Är på väg att testa bokashi men enda möjliga platsen för hinken i mitt kök är under diskbänken, vägg i vägg med diskmaskinen. Det kan bli rätt så varmt i det skåpet när diskmaskinen körs. Påverkar detta bokashin negativt på något sätt?

  41. Hej! Det blir oftast bra med lite värme för bokashins skull, det snabbar på processen. Gränsen går vid 40 grader men det är osannolikt att hela hinken värms upp så pass mycket? Ströet kan du vara lite mer försiktigt med, se till att inte det ligger direkt på varmvattensrören, det blir fort för varmt där (några andra har redan testat detta :))
    Men annars är det en praktiskt plats under diskbänken, kort transportväg för matresterna!
    Lycka till! Jenny

  42. Tack för snabbt och bra svar! En sista fundering jag har innan jag drar igång är om man ska köra med en ”vanlig” hink eller en med kran. Min tanke är att göra en mindre jordfabrik i trädgården med hjälp av några pallkragar. Hur snabbt förmultnar tidningspappret i den färdiga bokashin? Rent spontant känns det som om jorden bara mår bra av lite papper men det kanske tar för lång tid att brytas ner.

  43. Papper tar lite längre tid än matresterna, det gör det. En lösning är att strimla pappret innan det läggs i hinkarna, det snabbar på processen. Annars, om du får tjocka filtar med papper som är tråkiga att vänta ut, kan du lägga dem under typ bärbuskar. Täck gärna med löv, flis eller något trevligt. Eftersom pappret är dränkt i näring och mikrober blir det maskkalas under, jag lovar!
    Själv tycker jag också jorden mår bra av pappret, och för min del blir det ett bra sätt att dämpa ner bokashieffekten, det blir lätt väldigt kraftigt! Ett enkelt sätt att späda ut jorden helt enkelt. Maskar lockas jämt till tidningspapper, det blir lite fuktigare än allt annat i jorden, så för mig blir det en bra komplement.
    Alternativet är att man använda något annat i hinken för att ta upp lakvattnet. Biokol, sågspån, träpellets, halmpellets, vad man nu har tillgång till. Och vill ha i jorden sedan. Testa dig fram bara, se vad som funkar bäst för dig. Och lycka till!

  44. Hej!

    Har just hittat bokashimetoden, och har möjlighet att odla både inomhus, i en stor inglasad ”pensionärskuvös” och på en stor takterass. Jag har två katter som går på låda, och jag använder där Eldorados (Willys) klumpbildande sand som enligt påsen består av grå bentonit. Kan jag använda katternas ”lämningar” i bokashin?

  45. Hej!
    Häromdagen när jag grävde runt i kompostlådan , där jag gräver ner mitt färdiglagrade bokashiavfall, föll vissa av de gamla matresterna isär.
    Inuti dem kryllade det av vad som såg ut som likmaskar. Såg riktigt äckligt ut. Är det bra eller dåligt? Kan det vara fluglarver?
    Lådan står utomhus med lock, dock ej helt tätt, och jag täcker avfallet med ett tunt jordlager vid varje tömningstillfälle.
    Tack på förhand!
    Med vänlig hälsning Johanna

  46. Hej. Har prövat på nga hinkar med bokashi och har nu under vintern blandat dem med gammal jord i en svart sopsäck i växthuset. Problemet är att det luktar väldigt illa om hela blandningen och jag ser vitt mögel i påsen . Är det ok? Sen en fråga till. Kan jag gräva ner bokashi/jord blandningen i mina plateringskragar i växthuset trots att den inte är ordentligt förmultnad, Eller borde jag ha en jordfabrik och ta jord därifrån för att förbättra den ’dåliga’ i växthuset. Kanske lite konstiga frågor, men som nybörjare finns det en del att fundera på H. Linda

  47. Hej Carina! Kul att du har hittat till bokashi! I princip kan man använda katternas lämningar i bokashin, men det är två saker att tänka på. Bentonit är tydligen inte så bra ur odlingsperspektiv, googla lite och se vad du kommer fram till. Du kan kanske hitta till en annan variant som både du och katterna tycker om? Sedan beror det lite på vad du ska odla. Kattavföring kan innehålla parasiter som man ska helst undvika i jord man odlar grönsaker i (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=183677.0) Ska du odla blommor är det dock ingen fara.
    Men tar du ställning till detta är det bara att köra! Du kan fixa en egen bokashihink till kattavföringen om du vill, då har du lite mer kontroll över det hela.
    Lycka till! /Jenny
    För övrigt, många tycker låda luktar lite bättre om man blandar in lite bokashiströ i sanden. Värt att testa!

  48. Hej Johanna!
    Antagligen är det fluglarv (ja, likmaskar :)) som har byggt bo i din kompost. Så himla otrevligt, jag vet…
    De kommer flyga iväg av sig själv så småningom, så det är ingen fara egentligen, mer än att det är äckligt.
    Fluglarv får man när flugorna lägger sina ägg på matresterna. Det kan de göra inomhus, innan resterna hamnar i bokashihinken. Vanligast är det på sommaren, då grillrester kan ibland ligga ett tag innan de tas hand om. Men det kan även hända när bokashin är inte täckt tillräckligt bra med jord utomhus, flugorna tar varje chans att landa och göra sitt.
    Nu vet jag inte hur länge de klarar sig i en kompost, om detta kan handla om fluglarv som har övervintrat eller om de har kommit nu. Egentligen spelar det ingen roll, de flyttar på sig snart. Försök tänka genom hur allt hanteras hemma och se om du kan hitta den svaga länken, det kan även vara värt att ha en tjockare lager jord/löv/sågspån eller något över bokashin när du lägger den i komposten.
    Det ordnar sig!
    /Jenny

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.