Vanliga frågor om bokashi

VANLIGA FRÅGOR OM BOKASHI

En lista med vanliga frågor från bokashi.se

Varför blir det inte jord i hinken?

Det blir aldrig jord i hinken. Matresterna konserveras under första steget (i köket) och ser ut som vanligt. Omvandlingen till jord börjar först då de fermenterade matresterna kommer i kontakt med jord.

Varför händer det ingenting i hinken?

Så ser det ut men det händer mycket vi inte kan se. Proteinerna i matresterna spjälkas upp av mikroberna till mindre aminosyror. Det är därför det går så fort i jorden sedan, halva jobbet är redan gjort.

Hur lång tid tar det att fylla en hink?

Omöjligt att säga, vi är ju alla olika. En ”vanlig” familj (2-3 människor) producerar kanske 10 liter i veckan. Det spelar ingen roll för själva bokashiprocessen om det tar längre eller kortare tid. Tar det flera veckor att fylla en hink räcker det med en kortare efterjäsning. Tryck gärna ner innehållet i hinken för att få plats med mer, ju mindre syre desto bättre.

Hur länge kan en hink står på ”efterjäsning”?

Minst två veckor är bra (om inte man har fyllt hinken väldigt långsamt, i vilket fall det räcker med några dagar). Sedan kan den stå upp till ett år utan att bli dålig. Kolla bara att det inte är för blött i hinken, då kommer den att lukta.

Vita svamptrådar – är det ok?

Helt ok! Det fluffigt vita är en mognadstecken, processen är på gång. Det gör dock inget om man inte får det. Mögel som är grönt, blått eller svart är inte bra, något har gått snett. Är det bara lite mögligt försök att skrapa bort det värsta. Är hela hinken möglig, släng innehållet (eller gräv ner avsides).
Ibland får man det vita fluffet i landet eller i en kruka, även det är helt ok.

Det luktar i hinken – varför?

Orsaken är nästan alltid att det är för blött i hinken, det är fukten som luktar. Kolla undersidan av locket. Kondens? Lägg en tidning eller något absorberande överst i hinken. Byt ut om det behövs.
LÄS:  Det luktar i min bokashihink, vad ska jag göra?

Kan det vara för torrt i hinken?

Ja. Mikroberna vill ha det lagom fuktigt. Ungefär lika fuktigt som bra jord. Blir det för torrt i hinken kommer inget att hända.

Hur ofta kan hinken öppnas?

Helst inte mer än 1-2 gånger om dagen. Så himla noga är det inte, man lär känna sina hinkar efter ett tag. Men risken är stor att familjen börjar slarva med locket om det är fritt fram att öppna, och det är ju viktigt att hinken är stängd och lufttät.

Hur varmt eller kallt får det vara för hinken?

Första steget måste ske inomhus hos oss i Sverige. Temperaturen ska helst vara runt 20 grader, men absolut mellan 15 och 25. Utomhus får man för stora temperatursvängningar, och direkt solljus är ingen bra idé. Värmen gör att ”våra” mikroberna förökar sig, om det är kallt förökar de sig mycket långsamt och risken är att maten börjar ruttna under tiden.

Vad kan jag ha i hinken?

I princip allt! Som nybörjare kan man testa sig fram om man vill. Dela upp större bitar om du vill att det ska gå fortare. Strö på lite extra Bokashiströ om du har proteinrika rester (ost, kött, fisk). Ben, avokadoskal och annat som tar tid kan man själv ta ställning till hur man vill göra. Det blir jord till slut men tar lång tid.

Kan jag slänga apelsinskal i hinken?

Ja, det kan du. Har du mycket är det bra att varva med något annat. Eftersom hela processen är sur spelar det ingen roll att just citrusskal är sura. Hur du gör med besprutade apelsiner får du bestämma själv. Eftersom bakterierna i Bokashiströ är bra på att ta hand om gifter kan du räkna med att det blir tillräckligt bra i jorden sedan.
LÄS:  Apelsinskal i Bokashi-hinken eller inte?

Blir jorden sur där jag har grävt ner Bokashi?

Nej. De två första veckorna blir den sur (och därför ska man vara försiktig med att plantera direkt i nynedgrävd  Bokashi) men sedan blir pH:t normalt, samma nivå som omgivningen.

Hur mycket strö ska jag använda?

1-2 matskedar till varje liter matavfall, 2 är oftast bättre – det går inte att överdosera! En liter matavfall väger oftast runt ett kilo. Till proteinrika, ”svåra” matrester (kött, fisk, ost) kan man strö på lite extra. Annars kan man använda så lite strö som möjligt, mikroberna förökar sig gratis ändå.

Hur mycket strö går åt under ett år?

Det beror förstås på hur mycket matavfall man har. Men 2-4 påsar är ganska vanligt för en genomsnittlig familj. En påse (1 kilo) räcker till 200 liter matavfall om man nu är rätt noga.

Måste man köpa strö hela tiden?

EM-mikroberna måste man använda för att det ska bli Bokashi. Man kan göra eget strö, receptet finns på bokashi.se, greenfoot.se och farbrorgrön.blogspot.se. Man kan brygga EM-A (Mikroferm) och använda det som spray istället för strö. Man kan även ta vätskan från en kranhink och använda det istället för bokashiströ. Men helst ska man börja varje ny hink med ”riktigt” bokashiströ för att behålla mikrob-balansen i processen. Annars är risken att “receptet” spårar ur och man får en annan mikrobuppsättning allt eftersom.

När kommer vätskan från min kranhink?

Det kan ta lite tid, oftast kommer den under den andra eller tredje veckan. Det beror på vad man har i hinken, blöta rester som sallad producerar mer vätska. Har du mycket absorberande mat som ris/pasta/bröd blir det mindre vätska. Testa att vattna om du vill (helst efter att du är van med processen).
LÄS:  När kommer min vätska?

Hur ofta borde jag tömma vätskan?

Ett par gånger i veckan eller oftare om du vill. Det beror på vad man har i hinken.

Hur länge håller vätskan?

Den är en färskvara och ska helst användas under dagen. Men det är ingen kris om man inte gör det, men det luktar ju och mikroberna blir svagare. Tappa av vätskan i en PET-flaska med lock för att konservera den bättre under några dagar (mindre syre), ställ flaskan helst i kylen då. Många fryser vätskan under vintern och tycker det fungerar bra.
LÄS:  Bokashi-lakvatten på vintern

Hur ska man späda vätskan?

Vätskan är alldeles för sur och stark för att användas direkt. Späd 1:100 till vanliga krukväxter och köksträdgården (=1dl vätska i en 10-liters kanna). Till småplantor och känsliga växter är det bättre med 1:1000. Efter ett tag kan man lätt höfta med spädningen, du behöver inte mäta varje gång.

Vad mer kan man göra med bokashiströ?

Man kan blanda lite strö i planteringsjord för att få igång mikrolivet om man inte vill använda den näringsrika vätskan. Testa att strö på lite bokashiströ på sådden, lite mikroliv i jorden är aldrig fel. Sug upp ett par matskedar strö i dammsugaren för att reducera lukten när man dammsuger. Strö lite i sneakers och andra skor som luktar illa, ett bättre mikroliv där är inte heller fel.
LÄS:  Behandling av buxbomsot med EM

Hur djupt ska man gräva ner sin Bokashi?

Minst 10 cm. Men helst mer om det finns risk för grävande hundar, kråkor och annat. Eller täck över ett par veckor med fiberduk, ett galler, några brädor. Tänk även på vad du kommer att plantera, hur djupt kommer rötterna vara där de söker näring.

Hur är det med råttor och möss?

Oftast tycker de Bokashi är för surt. De vill hellre ha rutten mat om inte det är en bristsituation i vilket fall de går på allt. Räkna med att i städer är de hungriga jämt och därför får man gräva ner sin bokashi 40-50 cm djupt eller försäkra det med en finmaskig nät. Har man redan sork i trädgården får man ta hänsyn till det, de gräver gärna. En bottenlös tunna i landet med lock och en finmaskigt nät under kan vara en lösning.

Jag har grävt ner en hink Bokashi. När kan jag plantera?

Som regel ska man vänta två veckor. Orsaken är att Bokashi är väldigt surt när man gräver ner det, otrevligt för växterna. Efter två veckor är pH:t normalt och då är det fritt fram att plantera. Om man har småplantor eller frön som ändå inte kommer hitta ner till bokashin under de första två veckorna kan man plantera samtidigt.

Vinter, hur ska man göra?

Det finns många olika lösningar, det beror på hur man bor och hur man odlar. Man kan även skippa bokashi över vintern och komma igång igen till våren (men då får man inte mycket ”gödsel” till vårbruket). Efter att första steget är avklarat i värmen inne kan man förvara Bokashi kallt eller varmt tills det är dags att gräva ner den eller vad man nu ska göra. Det gör inget om bokashi fryses ned utomhus under vintern.
LÄS: Våra 8 bästa vintertips för Bokashi!

Hur mycket bokashi ska man ha i en pallkrage? I en tomathink?

Man tager vad man haver, men till krukor/hinkar/urnor och annat kan det vara bra att testa med 25-30% Bokashi och resten jord. Köpejord behöver då inte ha så hög kvalitet. Man kan ha all bokashi i en klump i hinken där det kommer att passa rötterna eller blanda ihop allt i en skottkärra innan man fyller krukorna. Toppa alltid med lite ”finjord” så det blir snyggt. Till en pallkrage där du ska ha näringskrävande grönsaker kan man gräva ner 2-3 kranhinkar. Vanliga hinkar (grönhinkar) kan man ha flera eftersom de är mindre och de har oftast mycket papper i.

Är det farligt med trycksvärta i tidningarna?

Ingen fara alls. Svenska dagstidningar använder ofarliga ämnen i trycksvärta nu för tiden. Annat är det med färgglada broschyrer och förpackningar tryckt i Kina.

Hur lång tid tar det för bokashi att bli till jord när den är nergrävd?

Det beror på värmen i marken. Tidigt på våren och på hösten kan det tar upp till sex veckor. Mitt på sommaren kan det gå så fort som två-tre veckor. Men det går bra att plantera ändå, växterna bryr sig inte om maten syns eller inte.

Hur lång tid tar ben att brytas ner?

Det går snabbare med hjälp av Bokashi men tar ändå tid, ibland några månader. Hittar du ben i landet kan du banka sönder dem med en hammare eller sten, då blir de till benmjöl. Eller stoppa ner dem i jorden igen, eller släng dem helt enkelt.
LÄS: Hur blir det med ben i Bokashi-jord?

Hur gräver jag ner min Bokashi?

Tänk på vilka växter du kommer att plantera. Har de djupa rötter är det bra med djupare Bokashi. Bönrännor? Då kan du peta ut din Bokashi i strängar och täcka över. Ett träd eller en buske? Fixa ett hål med Bokashi, lagom djupt. Allmänt land eller rabatt? Smeta ut Bokashin över ytan och täck över ordentligt. Blanda även med jord först i skottkärran för att snabba på processen. Hur helst man gör så ska inte bokashi ligger öppet, det ser fult ut och kan lätt börja ruttna då. Fiberduk över snabbar på processen och håller fåglarna borta.
LÄS: När det inte finns plats någonstans

Hur länge varar näringen i Bokashi?

Rätt länge, det är svårt att säga precis och beror på vad man odlar. Ett par år kanske. Men trivs mikroberna (det gör de så länge det finns organiskt material i jorden) så kommer mikrolivet att förbättras allt eftersom då de förökar sig. För varje år blir jorden mer levande.

Tycker maskar om Bokashi?

Ja! De stormtrivs. Även om det är lite surt i början så hittar de dit ganska fort och förökar sig som bara den.

Är det farligt att hålla på med mikrober så här?

Nej, det är det inte. Det finns fem olika grupper av mikrober i Bokashiströ (och EM för övrigt) och i och för sig är de ganska vanliga ”Europeiska” mikrober. Det som är märkvärdigt är hur bra just den här kombinationen samarbetar för att förbättra jorden. De är helt ofarliga att hålla på med (antagligen är de ganska sunda för oss). Och de stör inte ekosystemet på något sätt. Naturen ser till att det blir en bra balans.
LÄS:  De aktiva mikroberna i EM Bokashi

Hur gör jag en jordfabrik?

Du kan göra en jordfabrik inomhus eller utomhus för att omvandla din Bokashi till jord istället för att gräva ner den direkt. Praktiskt på vinter när man behöver fin jord till omskolning och tidig sådd, och även på sommaren när man inte har plats.

Inomhus: Ta en plastback med eller utan lock och ställ på ett varmt ställe. Blanda 50:50 jord och bokashi. Använd helst trött krukjord om du har, den renoveras i processen. Eller billig påsjord. Toppa med 5-10 cm jord överst, ett sk jordlock. En tidning eller handduk över är oftast bättre än plastlock. Blandningen ska vara lagom fuktig, för blött och det kommer lukta, för torrt och processen kommer inte igång. Rör om då och då om du vill att det ska gå snabbare, har du tid är det bättre att vänta då en del näring (i form av kol) omvandlas till koldioxid och släpps ut när man rör om. Denna process tar 2 till 6 veckor beroende på värmen och hur finfördelade matrester man har.

Utomhus: Använd en pallkrage eller liknande till att göra jord istället för att odla. Gräv ner Bokashi-hinkar så fort de har stått sina 2 veckor successivt i en pallkrage och gräv upp det som är färdigt och redo att flyttas till odlingen. Detta går oftast snabbare utomhus än inomhus då man får ett väldigt levande mikroliv i jordfabriken.

LÄS: Jordfabrik inne

LÄS: Jordfabrik inne efter 3 veckor

123 reaktioner på ”Vanliga frågor om bokashi”

 1. Hej! Efter sex år med bokashi och två svarta tappningshinkar med grönt lock börjar de lukta skumt även med locket på. Jag skurar ur dem utomhus med en gammal diskborste, vatten och ibland lite såpa vid varje tömning. Utsidan torkar jag med disktrasan vid behov. Några tips på hur man får bukt med problemet? Dags att byta ut hela systemet? Inte så roligt att ha ett köksskåp som luktar.

 2. Jag har en undran kring ogräs – kan man verkligen lägga det i bokaschin? Tänker mej att det är risk för mera ogräs i kommande odling då?

 3. Hej! Kan jag slänga möglig mat i min bokashikompost? Eller kommer hela hinken att mögla då? (Självklart försöker jag undvika mögel, men ibland går det ju inte…)

 4. Ja, det kan du — i rimliga mängder. Alla hittar vi lite mögligt då och då i kylskåpet 😉 Allra bäst är att låta processen kommer igång först och lägga det som är mögligt mitt i hinken någonstans. Blanda gärna med annat, och hacka i mindre bitar om du har typ ett helt äpple som är dålig. Täck över med fler matrester så fort det går och pressa ihop. Då går det allt som oftast bra. Lycka till!
  /Jenny

 5. Hej! Ja, det är rätt att fundera. Fröer överlever mycket väl i en bokashihink, troligtvis blir de ännu starkare. Sedan beror det på vart de hamnar när du gräver ner dem. Om de hamnar tillräckligt djupt är det ingen fara, de tar sig inte upp. Men närmare ytan kan skapa problem då de växer nog med glädje.
  Rotogräs förstörs för det mesta i en bokashiprocess men själv är jag ganska försiktig och lägg inte rotogräs i hinken. Man vet ju aldrig! Bättre är att göra en blöt variant, fermented plant extract, FPE, som det heter på engelska. Ungefär som nässelvatten fast med EM Mikroferm och melass. Du skulle även kunna testa med lakvatten och melass, det har inte jag testat. Packa en tunna/hink tät med ogräs, gärna småhackad, fyll tunnan med vatten, och tillsätt Mikroferm och melass. 3% av vattenvolymen gäller de båda, alltså 3 dl Mikroferm och 3 dl melass till 10 liter vatten. Låt stå lufttät i minst ett par veckor (1 vecka räcker i tropikerna, hos oss beror det på årstiden). Dränera av vätskan sedan och använd som flytande gödsel, utspätt 1:100 (alltså 1 dl till 10 liters vatten). När du använder EM och melass så här luktar det mycket bättre än nässelvatten, tycker du det luktar ändå kan du tillsätta lite mer melass.
  Absolut värt att testa!
  /Jenny

 6. Hej Karin! Ursäkta mitt sent svar, hoppas du har hunnit prata med Malin här på kontoret under tiden. Vi skulle kunna skicka dig en flaska Wipe & Clean för att spraya hinken med invändigt och utvändigt, värt att testa i alla fall. Locket sitter tätt som det ska? Hinkarna brukar hålla länge, men jag tror vi fick dem för ca sex år sedan så det är ingen som har testat dem så mycket längre än så. Men maila oss på info@bokashi.se eller ringa så löser vi detta. Hänvisa till detta.
  Allt gott,
  /Jenny

 7. Hej
  Läser under jordfabrikavsnittet att man kan tillsätta krukväxtjord.
  Vad jag förstår så innehåller upp till 70‰ av våra krukväxter Phytophthora som bla sprider sig till våra träd och dödar dem .
  Tar processen död på dessa ” svamporganismer” ?
  Vore bra att veta då vi i nuläget kanske inte egentligen alls borde tömma jorden /plantorna från köpeplantor ute i naturen med tanke på hur Phytophthoran sprids även här uppe i norden.
  Mvh Jenny

 8. Hej!
  Är de vanligt att med ha inomhus jordfabrik, som blir vit mögel på och att de blir jättevarm?

 9. Hej!
  Stort Tack för er fantastiska blogg och även er webbshop.
  Jag tänkte göra en bokashihink med tappkran. När jag testade med vatten så märkte jag att jag inte få ut all vätska ur hinken.
  Har ni en aning om vad som händer om det hela tiden är lite vätska kvar nere i hinken tills jag kan gräva ner innehållet?
  Tacksamma hälsningar
  Christa May

 10. Tack! Vi är så glada att vi får jobba med detta och prata med andra intresserade! 🙂
  Det som möjligen kan hända är att det blir lite fuktigt i hinken och att det blir extra tillväxt av vita svamptrådar (ser ut som mögel men är helt ok) och kanske lite extra lukt därför… Skulle du kunna blanda ner biokol/miljömärkt grillkol som kan suga upp fukten så får du laddad kol på köpet som blir jättefin i jorden sedan? Mvh Malin

 11. Hej! Bokashi är en kall process vilket betyder att den aldrig ska över 40 grader eftersom bakterierna då dör. Men även 38 grader kan kännas varmt! Undvik att röra runt i jordfabriken, för även om den ska ha tillgång till syre så kan det bli för mycket och då stiger värmen.
  Vitt mögel är i själva verket vita svamptrådar som jästsvampen i bokashiströt producerar om den är väldigt livlig – ingen fara alltså. Har du lagom fuktigt i jordfabriken – som bra jord ungefär? Vattna med lakvatten om det är för torrt. Mvh Malin

 12. Hej ! Jag undrar om man ska vattna på jorden efter jag har lagt ut bokashin i en pallkrage i en växhustunnel för där kommer det ju inte in regn …Eller ska jag bara låta det vara . Tacksam för svar k…

 13. Hej Gerd! Du kan vattna lite för eftersom processen går bäst när det varken är blött eller torrt, utan fuktigt ungefär som i bra jord! Mvh Malin

 14. Hej, och ursäkta sent svar. Vi har ingen forskning på detta, så det är svårt att säga egentligen. Men det vi vet från all forskning som har gjorts på EM (vilket är grunden i bokashi) är att det är väldigt bra på att skapa en gynnsam miljö i jorden. Alltså, det brukar slår ut patogeniska bakterier och svampar genom dominansprincipen, att de goda bakterier/svampar tar över de dåliga bara de är i flertalet. Återkommer om vi får mer information, men tack för att du tog upp detta! /Jenny

 15. Hej! Skulle tacksamt ta emot tips på vad jag kan göra med alla äpplen som ramlat ner. Vi har två gamla äppelträd som ger stora mängder äpplen. Lägger vi dom i vår trädgårdsavfallskompost, drar vi till oss skade djur. Har ni något tipps vad ni gör med er fallfrukt. /Mvh Anna

 16. Hej Anna! Du skulle kunna lägga alla äpplen på lämpligt ställe i trädgården som en limpa, vattna med aktiv EM (Microferm) utspädd 1:100, täcka med en presenning med tyngder runtomkring och låta vara i några varma veckor eller över vintern. Sedan är äpplena fermenterade och kan antingen blandas ner i jorden här som jordförbättring eller läggas runt träd och buskar. Mvh Malin på bokashi.se

 17. Hej,

  Jag har gjort eget bokashiströ av sågspån. Är det en nackdel att använda sågspån som består av tex furu?
  Allt trä innehåller ju naturligt terpentin för att hjälpa träet att skydda sig mot angrepp i naturen.
  Är sågspån isf ett dåligt alternativ till strö som dödar bokashi organismerna?

 18. Sågspån är svårt eftersom det inte innehåller så mycket mat till mikroberna. Vi har provat men har inte lyckats så bra med det. Bokashiströet innehåller en mikrob som bryter ner ligninet i trä – vilket gör att det omvandlar spån snabbare till jord än det skulle göra annars. Lycka till!

 19. Hej,
  Min bokashifrö har fått något vit på översta laget. Måste jag kasta bort det? Jag har det i ett stor glassburk.

 20. Kan man använda tidigare bokashijord från jordfabrik när man ska skapa ny jord eller finns det någon vits med att använda ”gammal” krukjord eller köpejord

 21. Hej! Javisst kan du det! Att använda ”gammal” jord är också bra, för då omvandlar du den till ny, pigg och frisk. Men – om du bara använder samma jord i jordfabriken så riskerar den att så småningom mättas. Men det räcker ju att odla i den en gång eller att blanda med använd jord, så har ju mikroberna ny jord att omvandla. Det är alltid bäst med jord utifrån, så att man vet säkert att man får med sig stadiga jordbakterier. Köpejord har inte alltid det. Lycka till nu!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.