Hur man gör eget Bokashiströ

Många har frågat och vi har inget emot att dela med oss hur man gör eget Bokashiströ.

Bokashiströ är inte svårt att göra egentligen, tar lite tid som allt annat här i livet men om man har användning för större kvantiteter så är det absolut värt att testa. Kanske något man kan göra tillsammans med vänner eller odlingsgrannar? Framtida julklappar??!!

Har man hållit på med Bokashi ett tag så vet man hur ströet ska se ut och hur hela processen fungerar. Det gör det lättare att köra igång själv och göra eget strö. Som nybörjare är det värt det att köpa färdigt Bokashiströ i början tills man vet lite mer hur det ska fungera. Ungefär som när man börjar baka surdegsbröd, det är ju enklare om man har redan hållit på med vanligt bröd ett tag.

Detta behöver du:
Det man behöver är vetekli, vatten, EM-1 och melass. Och tid – även detta är en jäsningsprocess och tar 4-6 veckor att bli klart.

Vetekli: Ska vara grovt och helst ekologiskt (men det är inte nödvändigt). Konsistensen i kruskakli är vad man är ut efter. Har du en kvarn i närheten kan du prata med dem, annars kan du höra på olika ekologiska affärer om de kan skaffa något. På Granngården kan man köpa vetekli som hästfoder och det har vi testat men vi tror inte riktigt på det. Orsaken är att det är en blandning av grovt och fint och det fina vetekliet ställer till problem, det är mjöligt och klumpar sig i processen och risken är att det lätt börjar mögla. Man kan sila bort det fina om man vill, problemet kvarstår men det blir kanske bra ändå om man är noga och inte har tänkt förvara Bokashiströet allt för länge. Testa kan man ju alltid göra.

Har du ett annat typ av kli kan du alltid testa det. Själv har vi testat med rågkli men tycker inte det blir som vi vill, men vet inte riktigt varför. Något jag har länge tänkt testa och inte fått till är sågspån/pellets, det blir troligen bra men man får nog testa sig fram lite grann.

Vatten: Ska vara bra kvalitet, men det är det ju nästan jämt i Sverige. Bor du på landet och har ”riktigt” vatten från egen brunn så är det en plus, har du klorinerat vatten kan du låta det stå en dag innan. Det ska användas ljummet i receptet, ha gärna tillgång till en termometer eftersom det är viktigt att temperaturen inte överstiger 40 grader (helst inte 35). Men lite värme behövs för att köra igång mikroberna.

EM-1: Detta är koncentratet som innehåller alla mikroberna som behövs för att göra Bokashiströ. Köps av oss (på bokashi.se) i 1-liters eller 250 ml flaskor. En mindre flaska räcker långt om man ska göra Bokashiströ. Ska man även använda EM i trädgården är det kanske bättre att köpa en 1-liters flaska. Hållbarhet är ett år, men det ska helst användas så fort som möjligt. Inom 3 månader om man är noga men vi tycker det räcker om man använder det inom 6 månader från öppningsdatum. Förvaras svalt (får inte frysa) och lufttät.

Rörsockermelass: Sockret i melassen tillför mat till mikroberna, det är nödvändigt för jäsningsprocessen och för att de ska ha något att överleva på under tiden i ströpåsen. Även om du har melass hemma tycker vi det är värt att använda just denna, inte för att vi vill hålla på att sälja melass utan att vi har testat lite olika och av någon anledning fungerar just den här bäst.

Förvaringskärl: Du behöver ett lufttätt kärl med lock, en hink, tunna eller liknande för att jäsa Bokashiströet i. Inte för stor, det ska vara så lite luft som möjligt i tunnan när den är full.


Så här gör man:
10 liter vetekli
1 liter ljummet vatten (ca 20-30 grader)
0,3 dl EM-1
0,3 dl melass

 

Blanda alltihop ordentligt. Konsistensen ska vara fuktigt men inte blöt. Kli varierar i fuktighet från olika kvarnar så man får testa sig fram lite här, tillsätt mer vatten om det känns torrt men kanske inte första gången du gör detta.

Lägg allt i tunnan/lådan där det ska jäsas, hårt packat. Stäng locket ordentligt. Låt stå i minst 4 veckor, spelar ingen roll om det är längre. Minst 15 grader, helst närmare 20 men man får ta vad man har för värme. Är det på den kalla sidan kan du ställa tunnan nära ett element (och rotera ibland), ställ upp den på en lastpall (istället för ett kallt golv) och så vidare. Kolla då och då att processen är på gång och för att lätta trycket i behållaren. Det kommer lukta rätt skarpt och syrligt! Processen är klart när pH:t är nere vid 3,5-4, om man vill kan man testa med lackmu papper i en lösning. Men har det luktat skarpt i 4-6 veckor så kan man vara säker på att är det klart.

Färgen på nyjäst Bokashiströ är rätt ljus. Ströet blir mörkare och mörkare under tiden, och luktar syrligare. Med bra förvaring ska det hålla sig ett år, troligen längre än så. Packa i mindre lådor, påsar eller liknande, så luftfritt som möjligt, för förvaring.

Klumpar. Det vi har lärt oss är att man får se upp för småklumpar! Särskilt de som är lite hårda (orsakas av mjöl i kliet). Vi silar allt strö innan vi packar det och har du tänkt förvara ditt strö ett tag kan det vara värt att också göra det. Annars är det risk att de fuktiga klumparna börjar mögla, vitt i början men sedan vad som helst, och det är inte roligt.

Att torka Bokashiströ: Det gör man i många andra länder, det blir då mycket enklare med förvaring och hållbarheten är längre. Gör man Bokashiströ själv i mindre skala kan man testa att torka hemma i köket, se bara till att det blir ordenligt torrt innan man packa iväg det. Annars är risken att ströet kommer in i en ny jäsningsfas och då tar det slut på sig själv (blir grått och dammigt).

Hos oss kommer vi inte börja med torkning, det är för dyrt och energiintensivt här i Sverige, det är ju en annan kalkyl om man bor på Hawaii.

Har du alldeles för mycket Bokashiströ kan du med fördel sprida ut det i trädgården. Speciellt i perennrabatter eller under buskar där du har kanske inte kunnat gräva ner Bokashi från köket. Kombinerar du med något organiskt (täckbark, gödsel, gräsklipp, kaffesump) får ströet något att jobba med och ett process kommer igång på plats.

Och har du lust vore det kanske roligt att dela med sig lite strö till grannar och kollegor. Ett enkelt sätt att köra igång fler i köket därhemma.

Lycka till!

Hoppas detta hjälper till att förklara hur man gör. Har jag missat något skriv bara en kommentar där nere så kan vi ta upp det. Men som allt annat med Bokashi och EM – testa gärna och dela med dig! Man har inget att förlora och kanske man kan även upptäcka nya sätt som kan hjälpa oss alla.

/Jenny

34 reaktioner på ”Hur man gör eget Bokashiströ”

  1. Går det lika bra att använda Kruskakli om man vill göra eget Bokashiströ? Det är ju extra grovt vetekli!
    Mikael

  2. Kruskakli är perfekt! Lycka till Mikael, säg bara till om du funderar över något. /Jenny

  3. Funderat på om man kan göra det med havrekross? Tänkte använda som hästfoder till mina hästar med eksem, har hört från många att det ska vara effektivt.
    Hmm. Kanske kan vara värt att testa!

  4. Hej Sara! Jag vet inte men det är absolut värt att testa! Vi har testat lite olika och kommit fram till att, för oss, funkar grovt kli allra bäst. Kliet absorberar vätskan på ett bra sätt och är det grovmalet får man inte problem med kondens (vilket orsakar mögel). Det kan vara att kross är inte lika bra att absorbera vätskan men man vet ju aldrig innan man har testat. Säg gärna till hur det går!
    /Jenny

  5. Hej!
    Jag älskar min Bokashi, som jag haft sen september. Sista månaden har jag bara använt Bokashiströ i botten av hinken, sen har jag hällt på lite av vätskan från den hink som är full., i stället för strö, mellan lagren. Mot slutet, när det inte längre fanns vätska i den gamla hinken har jag tagit vätska från den hink som är på gång – tappat ur och hällt tillbaka. Det behövs väldigt lite vätska för att det ska funka.
    Allt verkar bra, luktar som det ska och bryts ner i jorden i mina växthuskrukor. Det kan bli lite mögel på ytan efter någom vecka men det blev det med metoden där jag bara använde strö också.
    Fast detta kan ju inte vara bra för era affärer, eller?
    Hälsningar
    Lena

  6. Hej Lena! Kul att höra att du är så glad i din Bokashi! Och detta med att använda vätskan istället för strö var ju jätteintressant. Vi har testat allt möjligt här men aldrig kommit på tanken att göra just detta. Smart!

    Många har frågat om det går att ta en näve färdigjäst matavfall från den ena hinken till den andra, ungefär som en surdeg och det kan man ju också testa, men själv tycker jag det är nog lite för äckligt i längden. Att använda vätskan var mycket enklare.
    Det är nog smart att börja varje hink med lite ”riktig” strö. Inte för att vi vill sälja mer men för att då behåller man rätt blandning av mikrober. Eftersom det finns flera olika mikrobgrupper i EM som alla har olika förutsättningar för att föröka sig är det svårt att hålla en bokashikultur i gång i all evighet som man gör med en surdeg. Till slut blir det en annan blandning än det man hade från början om man inte börjar om då och då med riktig EM/Bokashiströ.

    Vi har absolut inget emot att man spara pengar och inte behöver köpa strö av oss, tvärtom faktiskt. Det vi allra helst vill är att folk tar hand om sin matavfall på ett vettigt sätt — ju enklare ju bättre. Systemet vi har nu är nog en bra början men och om vi alla hjälpas åt att testa lite olika ideer kan vi nog utveckla en enkel metod som håller långt in i framtiden.

    Förresten, möglet du får är väl vitt och fluffigt? ”Bra” mögel liksom. Det är bara om det blir svart/blått/grönt att något har spårat ur, vitt mögel är ett mognadstecken.

    Säg gärna till hur det går för dig Lena, och sprid gärna detta idé vidare!
    /Jenny

  7. Om jag nu gör en ”tunna” med bokashi kli till hästarna hur lång är hållbarheten efter det att kliet är fårdigt. Hur förvaras det bäst.
    MVH Lisbeth

  8. Hej Lisbeth. Kul att du funderar på att göra en egen ”tunna”!
    Du kan låta kliet vara kvar i samma tunna efter jäsningen, det behöver inte stå speciellt varmt då (men plusgrader ska det vara). För att slippa öppna tunnan för ofta kunde du skopa ut en veckoranson som du har i en mindre behållare, typ hink med tät lock. Viktigast att tänka på med förvaring är att det står mörkt (alltså i en tunna/låda som inte är genomskinlig), lagom varmt (typ 5-20 grader), och med så lite luft i behållaren som möjligt (alltså en hink/tunna/låda som är ungefär lika stor som klimängden). Känns det som du håller på att få kondens i tunnan, vilket kan hända ibland när man gör sina första batcher, då är det bara att lägga en tidning över ströet. Byt ut tidningen om den blir blöt.
    Gör du allt detta kommer ströet hålla sig rätt länge. Ett år troligtvis. Längre än så har det förmodligen tappat stinget, även om det inte blir dåligt. Då kunde du kanske använda det i trädgården och gör nytt till hästarna.
    Odlar du eller har du grannar som odlar? En bonus med hästbajset hos dig är att det kommer bli ”färdigdoserat” med EM mikrober. Traktens bästa gödsel alltså!
    Lycka till! Säg till om du funderar över något när du kommer igång.
    /Jenny

  9. Hej jag undrar om man kan göra eget bokashiströ genom att använda vetekli, melass och den vätska som man tappar ur kranen på bokashihinken? För i den vätskan borde det finnas samma innehåll som i EM som man kan köpa.

    Tacksam för svar
    Barbro

  10. Hej Barbro. Man skulle kunna testa, men jag tror inte riktigt på det i längden. Inte för att vi vill sälja EM men för att det funkar inte helt som surdeg med EM (även om tanken är ju rätt). Orsaken är att det finns 5 olika bakterie- och svampgrupper i EM och de förökar sig på olika temperaturer. Över tid blir ”receptet” en annan, sammansättningen blir inte som det var i början.
    Men det man kunde göra är att börja varje hink med lite riktig bokashiströ och då matar hinken med sin egen vätska. Några har testat detta och tycker det funkar bra, man skulle kunna reducera ströanvändningen rejält på så sätt. Värt att testa!
    Jenny

  11. Hej Ylva! Jag vet faktiskt inte, men det skulle vara värt att testa. Här har vi testat med lite olika typ av melass och inte lyckats så bra med det, vi vet inte själva vad orsaken är. Men eftersom vi gör bokashiströ för att sälja har vi inte råd med att misslyckas därför håller vi fast till den ”riktiga” melass vi köper hem från EM fabriken i Holland. Men för att göra strö till hemmabruk kan det absolut vara värt att testa, kommer du fram till något vill vi jättegärna veta! Lycka till! /Jenny

  12. Hejsan!
    Jag har läst lite grann om Bokashi och är intresserad av att testa på det men undrar om man kan göra eget strö av grovt vetekli/kruskakli som man kan handla i mataffären??

    Samt hur bra funkar bokashi och ”jordfabrik” i lägenhet??

    Tackar för alla svar.
    /Ellenor

  13. Hej Ellenor! Ja, kruskakli är precis vad man behöver. Ekologisk är alltid bättre om det finns men det kan vara en prisfråga, det går även bra utan att det är eko. Bokashi och jordfabrik funkar bra för många i lägenhet, kolla upp den svenska facebook gruppen som heter ”Bokashi” på nätet och fråga där om du vill! Viktigast är att hitta ett varmt ställe för din jordfabrik, helst runt 20 grader, annars tar det väldigt lång tid att få jord. Lycka till!

  14. Hej!
    Har läst en del om att EM bakterierna är bra även för människor.
    Här säljs en del ”probiotika” liknande drycker men frågan är kan även människor äta bokashi strö?
    Vet att det finns en bakterie som inte är godkänd för livsmedel därför görs det särskilt bokashi strö som säljs till hästar, men man kan läsa om att man använder den vanliga till hästar.
    Så min fråga Kan även människor äta bokashi strö eller vad skulle vara farligt med det?

    Så min fråga är det

  15. Hej Anneli. Bokashiströ är egentligen precis samma sak som aktiverade EM (EM-A, Mikroferm mm), mikrobiellt sett. De alla går att dricka/äta som människa, i många länder marknadsförs EM aktivt som probiotika, precis som du säger. Det är ju egentligen ingen skillnad mellan oss och våra djur, men ibland krånglar reglerna till. För oss som är med i EU är det inte möjligt att prata om EM/bokashi för mänsklig konsumtion, just på grund av de fototropiska bakterier du nämner. De är inte farliga i sig, problemet är att de är allt för vanliga i naturen och därför kan inte godkännas som ”produkt” eller hur man nu ska nämna dem. Inget vi kan göra åt det, och vi väljer att ligga lågt på allt som har med detta att göra. Här hemma tar vi en klunk Mikroferm ibland när det är någon förkylning på gång, eller innan vi ska ut och reser. Man får ta ställning själv, helt enkelt. /Jenny

  16. Hej!
    Jag har en 10 L jäshink som jag har haft till att göra vin tidigare. den har ett vattenlås i locket. Det borde väl funka att använda den? Inget syre kommer ju in.
    Ha det fint!

  17. Ja, det skulle du kunna göra. Testa dig fram bara! Hur är det att ladda med matrester? Och att tömma? Det kan vara bra att lägga någon slags avskiljare i botten också, för att hålla matresterna lite upphöjda över lakvattnet.
    Lycka till, det är kul att experimentera! /Jenny

  18. Ah jag tänker när man gör själva ströt om man vill göra det själv också. Det är väl en process för sig? För då behöver jag väl inga matrester eller tömma ut vätska? Eller har jag missförstått?

  19. Nja, så fungerar det inte riktigt Saga, för att göra bokashi behöver du egentligen matrester. Detta med att göra strö är kul, men det lönar sig mest om man behöver lite större mängder. Då blir det bra ekonomi i det!
    Ströet som man producerar själv i så fall liknar det vi säljer i butiken på http://www.bokashi.se. Man brukar använda det i samband med en bokashi hink och matavfall.
    Men om du vill, skulle du visst kunna göra en stor batch bokashiströ och mylla ner den i trädgården. Det fungerar inte som jordförbättring då det finns ingen näring i bokashiströ egentligen, men det är ett bra sätt att ympa in ett levande mikroliv i jorden. Men ett bättre sätt vore i så fall att skippa ströet och spraya ut EM i flyttande form direkt, i form av utspädd Mikroferm. Mycket enklare och antagligen billigare.
    Hoppas detta hjälper! /Jenny

  20. Ja, det skulle kunna funka bra. Har du en möjlighet att tappa av lakvattnet som produceras? Annars får du lägga in något absorberande i hinken, typ tidningspapper eller biokol, för att ta upp vätskan.
    Hoppas det går bra! Egna lösningar är kul! /Jenny

  21. Hej vad bra att kunna göra eget strö!

    Jag har fri tillgång till hel råg som jag maler väldigt grovt, kan det fungera? Är det bara klumpbildning som kan bli problem eller är det rågen i sig som inte har rätt egenskaper?

  22. Hej Joar! Oops, lite sent svar är, förlåt. Bra fråga. Vi har testat några gånger med råg men har aldrig lyckats. Jag förstår inte riktigt varför, har pratat med våran mjölnare (en mycket kunnig kar) och han förstår inte heller, råg borde ha de egenskapar man är ut efter. Då vi producerar kommersiellt la vi inte ner så mycket mer tid att testa detta när vi ändå har tillgång till vetekli. Men har du lust att testa med råg vore det absolut värt det! Hör gärna av dig sedan, hade varit intressant att få följa processen. Lycka till! /Jenny

  23. Hej, jag håller och tillverkar min första omgång bokashi, jag blandade den 29/12-17, och jag har luftat det då och då men nu när jag kollade den idag, 17/1-18, så var det lager av vitt mögel i ena änden av baljan. Bra eller dåligt? Kan det vara kondens som är boven?
    Har ni erfarenhet av detta?
    Frågar
    Peter Andersson

  24. Hej Peter! Vitt mögel är helt ok och betyder bara att jästsvampen i bokashin gör sitt jobb. Kondens är oftast orsaken till det och du kan prova att ha något emellan locket eller lägga tyg över så att jorden kan vädras mer. Lycka till! /Malin på Bokashi.se

  25. Hej Ramona. Ströet garanterar vi ett år med bra förvaring (mörkt, svalt, inomhus; typ i ett vanligt skåp) men det brukar hålla mycket längre än så. Just nu testar jag en påse hemma som är tre år gammalt, och det funkar bra. Du kan se när bokashiströ har gjort sitt, det blir liksom grått och dammigt och luktar hö. Annars brukar det blir mörkare över tid, och lukten blir starkare. Helt normalt!

  26. Nyfiken på torkningen av bokashiströet. Förstår att det ska jäsa dessa veckor men hur skall tolkningen gå till? Tänker att det blir ”luftat” men det kanske är ok att torka öppet i rumstemperatur?

  27. Hej Jenny, jag har fått möjlighet att köpa vetekli från en granne som odlar krav Vete o ska lämna till kvarn nästa vecka, undrar hur mycket jag ska beställa, står ju liter i receptet, har du någon aning om hur mycket en liter kli väger? Tack för en fantastisk produkt o för att ni är så bra på att sprida kunskap Hälsningar Susanne

  28. Susanne, förlåt, har missat att svara dig! Kul att du ska testa göra bokashiströ, eller har testat. Hur blev det? En kilo är oftast 2 liter, men det beror ju på hur färskt ströet är och hur fuktigt det är.
    /Jenny

  29. För hemmabruk är det ganska enkelt att torka bokashiströ, man gör så som man brukar göra med örter, svamp mm. Förvara sedan lufttät för att förhindra ev fukt att komma in. Se till att ströet är ordentligt torkat innan du förvarar det, annars är risken att en andra fermentering kommer igång, och då förstörs ströet (blir grått och dammigt). Torka helst inte i direkt solljus, utan i skugga/inomhus på ett välventilerat ställe. Det brukar ta några dagar. Kolla på YouTube så är det många som torkar det utomhus i solen, men det tycker jag inte är lika bra. Men testa gärna!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.