Dahlior blev fina i murbruksbaljor

Sorgligt nog är det nu dags att plocka ut dahliorknölarna, frosten gör sitt och den underbara sommaren är, suck, snart till ända.

Jag hade frösått massa med dahlior i våras och de hamnade lite varstans i landet. Men även i stora murbruksbaljor på grusgången. Jättefina blev dem, en bra lösning som jag kommer att köra i många år till.

Murbruksbaljor har jag skrivit om tidigare, de fungerar otroligt bra. Dessutom är de mycket billigare än krukor!

Lecakulor, lite ”fuljord”, en hink med Bokashi, en säck med köpjord, fixat! Dräneringshålet borrar jag på sidan, vid ungefär samma nivå som lecakulorna så man får en slags underbevattningssystem. Näringen rinner inte bort och baljorna behöver man sällan vattna. Perfekt om man ska åka bort under sommaren.

På vintern nu kommer jag lämna de på plats, plasten verkar tålig och jag orkar inte flyttar dem. Men annars är de stapelbara, om man vill flytta undan dem. Jag brukar täcka med lite granris för att göra de vintertrevliga.

Men snart är det vår igen och dahliornas återkomst!

 Mer om murbruksbaljor finns att läsa här>>

Foto: Jenny Harlen

3 reaktioner på ”Dahlior blev fina i murbruksbaljor”

  1. Tror kanske du behöver ta in dahliaknölarna under vintern, de är frostkänsliga vad jag vet. Tråkigt om du förlorar dem när du dragit upp själv.

  2. Ja, det har jag gjort Sara! Men tack för tipset, jag var alldeles för sent ut första året och det blev bara mos av knölarna. Det känns som de hemmaodlade ”sommardahlior” är inte lika lätt att förvara som de inköpte ”riktiga” dahlior, kan det stämmer? Men jag har så det räcker i alla fall och har även tagit frö från de jag har 🙂
    /Jenny

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.