Gud vad de tjänar på matkassar!

plastpase

 

Jag blir nästan äcklad att tänka på det. Vi köper dyra plastpåsar på Ica, Coop, Willys eller vad det nu är och varför? Jo, för att vi behöver dem FÖR ATT SLÄNGA SOPOR I. Betalar 1,50:- styck, använder påsen i typ 10 minuter, och sedan fyller det med en massa skräp som någon annan ska bära iväg.

Vi vet alla nu att påsen är gjord av olja och den har ett oehört högt samhällskostnad. Vi skulle så lätt kunna plocka med oss en tygkasse när vi handlar. Men vi gör inte det. För att vi behöver plastkassarna ändå. Till soporna…

Här i Aftonbladet slår de på trumman att man ska låta bli dyra butikskassar och istället använder tunna, billiga soppåsar. Visst. Ett steg i rätt riktning. Kanske.

Men om man tänker fullständigt om. Sluta slänga så mycket skräp! Sorterar man ut allt plast, glas, metall osv osv så är det mest matrester som är kvar. Och de kan hamna i en Bokashi hink och sedan i trädgården. Eller grannens kolonilott. Eller mormors kompost på sommarstugan.

Bokashi kostar typ 1 kr per dag när man har kommit igång. Hur många plastpåsar köper du i veckan och vad kostar dom?

Avfallspåsar till soporna
Varje år bär svenskarna hem sina matvaror i ca 720 miljoner plastkassar, och handlarna tjänar 85 öre per kasse. Om alla skulle packa maten i tygkassar kan försäljningen av plastkassar minska till noll. Eftersom nästan alla svenskar slänger sopor i plastkassarna behövs det en ersättning. Lösningen heter avfallspåsar, hälften så dyra och hälften så tunga. Om man använder avfallspåsarna i stället minskar utsläppen av koldioxid med 24 500 ton. Minskningen motsvarar 0,4 promille av de svenska utsläppen. Avfallspåsarna görs av polyeten eller polyester, som kommer från olja. Det finns även påsar som är gjorda till hälften av majsstärkelse.
Källa: Aftonbladet

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.