Sluta slänga mat kan föda världens hungriga

Jag lägger ut det här i sin helhet. För att jag vet inte vad man ska säga. Helt enkelt.

”Man häpnar,” var slutsatsen av Marie-Louise Kristola som skrev artikeln på sr.se. Kan inte göra mer än att hålla med.

”Varje dag får planeten 200 000 nya munnar att mätta. År 2050 kommer världens befolkning att ha ökat till 9.2 miljoner människor mot dagens 6,7 miljoner. Det vanligaste svaret på hur vi ska kunna föda alla brukar vara att vi måste öka livsmedelsproduktionen med 50 % tills dess. Men tänk om lösningen helt enkelt är att sluta slösa med maten ? ” Ännu ett sånt där räkneexempel som man hajar till inför. Det är franskaLe Monde som
idag skriver om en rapport från FNs miljöprogram där man räknat på saken.

Enligt rapporten skulle en bättre användning av de miljoner ton livsmedel som idag slängs av konsumenterna, eller kasseras redan innan de nått ut till oss, räcka för att föda även en framtida 9 miljoners befolkning. Några exempel:I Storbrittanien slängs 1/3 av de inköpta livsmedlen utan att ens ha nått matbordet. I USA försvinner mat för 100 miljarder dollar per år– bara under resan från producent till konsument- och 30 miljoner ton fisk kastas tillbaka i världshaven varje år. Att minska slöseriet med mat är ” en hittills mycket litet utforskad väg som dessutom kan minska trycket på bördig jorbruksmark och hejda avskogningen” enligt FNs miljöprogram . Rapporten presenterades på FNs miljömöte i Nairobi.

Man häpnar.

En reaktion på ”Sluta slänga mat kan föda världens hungriga”

  1. Vilken bra miljöblogg du verkar ha! Men kan inte du tipsa om sidan ett klick för skogen? Där går man in och klickar, och för varje klick (som är helt gratis för den som klickar) skänker sidans sponsorer pengar som går till att rädda gammelskog. Just nu kämpar man för att rädda Verles gammelskog i närheten av Göteborg, och det är bråttom! Innan den 19 mars måste man ha pengarna. All hjälp behövs!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.