Visst är det vackert!
Mitt i den kallast vinter någonsin (känns det som) känns det lite udda att tänka om kompostering. Men det gör jag ändå! Vi är ju många som drömmer om vårens projekt, att få lite jord mellan fingrarna igen.
Så det är ju ändå inte så dumt att tänka på jord nu. Det kan vi trots allt producera hela vintern. Och även om det känns lite desperat ibland att stapla hinkar och påsar och backar och gud-vet-vad så blir det helt plötsligt klockrent när våren väl kommer. Det är nu vi har tid att göra jord, sedan blir det fullt sjå att hänga med i odlingen.
Något vi funderar mycket över här är hur vi skulle kunna göra Bokashi ”mainstream” här i Sverige. För miljöns skuld har vi inte råd att slänga så mycket mat som vi gör, och även om vi inte komma odla själv har vi barn och barnbarn som kanske vill — eller kanske måste — odla på egen täppa. Då kommer de behöva den bästa jord vi kan lämna åt dem — vi har ju så kort säsong här och då är det ännu viktigare med bra jord.
Men som det är nu har vi inte riktigt kommit fram till ett metod som funkar för alla. Jo, själva hinken i köket är enkelt, men det är hanteringen sedan som är svår hos oss här i Sverige. Runt köksbordet och med en massa konstiga experiment i trädgården har vi hittat på en rad olika sätt att göra jord från Bokashi. I de flesta andra länder behöver de inte fundera så mycket, det funkar för de flesta att bara gräva ner Bokashin året om.
Det kan inte vi. Och det är kanske precis det som är möjligheten här, att vara innovativa och skapa nya sätt att göra jord. Oavsett om man bor i stan eller på landet, i villa eller lägenhet, tycker det är kul att odla, eller avskyr det.
Vi har kommit fram till att man kan göra jord på många sätt från Bokashi. Gräva ner så klart, stoppa i komposten lika självklart. Men också i plastbackar (jordfabrik!), sopsäckar med löv, i korgar gömde i rabatten, även i bananlådor. Och i pallkragar och odlingslådor.
Saker jag håller på att testa nu (jo, även mitt på vintern..) är att göra jord i staplade terrakotta storkrukor utomhus, i staplade brödbackar och i en gammaldags ståltråds sopsäcksbehållare. Idén är att hitta nya sätt att göra jord utan att man behöva gräva, och utan att man måste ha mycket plats. Brödbackarna kan man även använda på asfalt. Eller altanen…
Vi håller också på att testa olika sätt att göra Bokashi i köket — vi vet ju alla hur väl det funkar men finns det andra sätt? Bara det är lufttätt, varmt och inte för blött tror jag man kan göra det på rätt många olika sätt. Just nu testa vi biopåsar med påsklämmor (och tidningspapper inuti). Inte de tunna biopåsar man köper på Clas Olsson, utan en tjockare modell som används i storkök. Jag tror faktiskt det kommer att funka — och då kan man hantera Bokashin på ett helt annat sätt under vintern. Påsarna kommer säkert att ta år och dag att bryta ner i jorden så det är nog inget för odlare, men tänk bara hur mycket enklare det skulle kunna vara för de som vill ha det lite mer bekvämt. Och kanske inte ha så bråttom att komma åt jorden.
Då kan man börja prata om en investering för framtiden. Att göra jord för kommande generationerna. För jag tror nog de kommer att vara glad för det.
Själv testar jag just nu biopåsar från Clas Olsson just för deras förmåga att släppa ut kondenserad luft. Har ni redas testat om detta funkar?
Jo, vi hade de länge i den gröna hinken kit som vi säljer och de funkar bra i hinken. Bekväm att kunna bara ”slänga” påsen sedan. Men personligan tycker jag de är för tunna och blötta, blir lite slemmig i slutändan (och hinken funkar lika bra utan dem).
De tjockare som vi testar nu (SanSac) är större och tjockare och funkar bra helt utan hink. Men jag misstänker att de kommer att ta en evighet att bryta ner! Även de Clas Olsson påsarna tar år och dag att bryta ner, däremot kan man punktera dem lite ner man stoppar dem ner i jorden eller komposten så de kommer igång snabbare. Men vi behöver ju en massa olika lösningar, det är bara att prova allt…
Kul att du testa detta! Ser fram emot att höra mer.
framförallt är det en investering för framtiden att dom som ska leva i den får lära sig hur det fungerar! Att det som kommer från jorden också skall återlämnas dit…
Hear, hear!!
Och så väl du beskriver allt detta i ditt blogg! Det verkar som vi är fler och fler som börjar tänka så.. Hoppas verkligen det.
/Jenny
Hej!
Jag har skaffat en skurupsborr http://skurupsborren.se/ och kommer fr o m nu att gräva ner köksavfall mm året runt 🙂
Spännande och smidigt att slippa allt bök med lukt osv.
Det funkar bergis för bokashi:iter också (även om det går bra att gräva ner avfallet som det är).
Hugs, Svenne
Tack för ditt inlägg Svenne! Har hört en hel del bra om skurupsborren och visst skulle det vara ett bra sätt att stoppa ner Bokashi i jorden. /Jenny